След касапницата в Ница. Франция разполага военни части на ключови места в страната

Камбанен звън огласи цяла Франция днес следобед в памет на жертвите от нападението в църква в Ница. В 15,00 ч. едновременно зазвъняха камбаните на всички християнски храмове в страната, включително парижката катедрала „Нотр Дам“, където все още се извършват възстановителни дейности след опустошителния пожар.

„Франция е мишена на ислямистко нападение заради своите ценности, стремеж към свобода и нежелание да се огъне пред терора“, заяви президентът Еманюел Макрон, който пристигна в Ница след нападението.

Рано тази сутрин мъж нападна с нож богомолци в църквата „Нотр Дам“ в Ница, като уби трима и рани няколко души, преди да бъде задържан. В разследването се включи Националната антитерористична прокуратура на Франция. Два часа след атаката в Ница друг нападател заплаши с оръжие минувачи в Авиньон и бе застрелян при опит да нападне полицейски патрул.

25-годишният Брахим от Тунис е чудовището, предизвикало кървавата баня в Ница

Френският президент заяви, че по цялата територия на страната ще бъде засилено разполагането на военни части на ключови места, ще бъде засилена и сигурността в религиозните храмове, включително църквите, но и в учебните заведения.

Макрон изрази солидарността на Франция с католическата общност и призова френският народ към единство.

Нападението в Ница е станало в района на църквата „Нотр Дам“ в центъра на града. Според свидетели има обезглавена жена. Нападателят е викал „Аллах е велик“.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че след убийствата в църквата в Ница броят на военните, изпълняващи задължения по вътрешната борба с тероризма, ще бъде увеличен повече от два пъти и ще нарасне от 3000 на 7000, предаде ДПА.

„По този начин ще можем да предпазим всички храмове, особено църквите, така, че празникът на Вси светии (1 ноември) да може да премине при подходящите условия“, каза Макрон след разговор с официални лица и представители на полицията.

Макрон обеща „подкрепата на цялата нация за католиците във Франция и на други места“.

„Доста ясно се вижда, че Франция е тази, която е атакувана“, каза той и спомена в тази връзка други арести, извършени през деня, както и нападение срещу френското консулство в Джеда, Саудитска Арабия, при което е ранен охранител.

Макрон увери, че Франция няма да се откаже от своите ценности, особено от „свободата да вярваш или да не вярваш“, предаде Франс прес. „Ние сме атакувани заради нашите ценности“, заяви президентът, който осъди „ислямисткото терористично нападение“ в църквата в Ница, при което бяха убити трима души.

Според източници, близки до разследването, извършителят на кървавото нападение е 25-годишен тунизиец, Брахим Аусауи. Мигрантът пристигнал на италианския остров Лампедуза в края на септември и се установил във Франция в началото на октомври.

Часове след клането в Ница, в град Лион, централна Франция, беше задържан 26-годишен афганистанец в традиционно облекло, който ходел по улицата с 30-сантиметров нож. Според полицията, която определи като „сериозен“ този инцидент, мъжът се готвел да премине към действие.

Вътрешният министър на Франция Жералд Дарманен свика кризисна среща в министерството.

Атаката става на фона на антифренски протести в мюсюлмански страни, след като Париж защити правото си да показва карикатури на пророка Мохамед.

Трима са заклани от ислямист в църква в Ница. Пазач на френското консулство е нападнат в Джеда

Депутатите в националното събрание в Париж почетоха паметта на жертвите с минута мълчания.

Премиерът на Франция Жан Кастекс повиши сега действащата антитерористична програма Вижипират до най-високото ѝ ниво на цялата територия на Франция“.

Световни лидери, сред тях Владимир Путин, Ангела Меркел, папа Франциск и председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен осъдиха атаката и изразиха съчувствие и солидарност.

Най-голямата официална организация, представляваща исляма във Франция, призова вярващите да отменят тържествата по случай рождения ден на пророка Мохамед в знак на траур след нападението с нож в църквата в Ница.

Френският съвет на мюсюлманското вероизповедание заяви, че последните молитви, преди джамиите да затворят заради новата обща карантина във Франция заради коронавируса, трябва да бъдат „повод за почит и размисъл в памет на жертвите“.

Организацията заяви, че е „истински трогната“ от „посланието за мир и братство“, което е получила от ръководителя на френската конференция на католическите епископи.

Абдала Зекри, висш представител на съвета, заяви пред телевизия Бе Еф Ем, че „кипи от гняв“ след атаката на „свято място, което заслужава уважение“.

 


image0 (9K)