След като Ердоган обиди Макрон, Франция отзова посланика си в Анкара

Франция отзовава своя посланик в Анкара, след като държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган разкритикува политиката на Еманюел Макрон по отношение на исляма и заяви, че френският президент се нуждае от „психическо лечение“, съобщава Bloomberg, предаде „Фокус“.

Думите от страна на Ердоган са „неприемливи“, подчертаха в изявление от Елисейския дворец, като поясниха, че за първи път отзовават дипломат от Турция. „Настояваме Ердоган да промени курса на своята политика, защото той е опасен“.

Напрежението между Франция и Турция ескалира в последно време. Макрон отдавна критикува Ердоган – от намесата му в либийската гражданска война до ролята му в спора за Нагорни Карабах и стремежа му да извършва сондажи в Източното Средиземноморие.

Коментарите на турския лидер бяха отправени след убийството във Франция на учител от ислямист, последвано от обещанието на Макрон да предприеме репресии срещу радикалния ислям. Според изявлението Ердоган не е изпратил съболезнования или предпложение за подкрепа на Париж след убийството.

Представител на Елисейския дворец нарече коментарите за психичното здраве на Макрон „брутални“, „агресивни“ и „атака срещу френските ценности“. Службата отбеляза, че отзоваването е „силен дипломатически сигнал“.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 

(Visited 6 times, 1 visits today)

image0 (9K)