НАЙ-НОВИ:

След над два месеца Dow отново затвори на рекордно ниво

След над два месеца Dow отново затвори на рекордно ниво

Снимка: Bloomberg LP

Като цяло положителните корпоративни отчети задържаха на зелена територия Dow. В крайна сметка водещият индекс Dow Jones Industrial Average регистрира първото си затваряне на рекордна стойност повече от два месеца, но по-широкият пазар се изправи пред затруднения заради разпродажбата на акции на технологичните компании в иначе солидна седмица на ръстове за основните три борсови бенчмарка.

В началото на сесията Dow Jones Industrial Average и широкият измерител S&P 500 се покачиха в началото на сесията до рекордните нива от 35 751 и съответно 4555 пункта.  Разочароващите данни от Intel и Snap обаче задържаха технологичния показател Nasdaq Composite от самото начало на сесията на червено. 

В крйна сметка Dow затвори с ръст от 0,2% до 35 677 пункта, бележейки първия връх за всички времена на затваряне от 16 август насам. Възходът на бенчмарка беше подкрепен отчасти от ръста на  American Express Corp. (+5,50%) и Goldman Sachs Group Inc. (1,61%). Рекордът за Dow се случва  ден, след като индексът S&P 500 регистрира първия си връх при затваряне от 2 септември. За цялата седмица Dow е нагоре с 1%.

Индексът за широкия пазар S&P 500 затвори с понижение от 0,1% в петък при около 4544 пункта.

Междувременно Nasdaq Composite Index завърши със спад от  0,8% на ниво от около 15 090 пункта, теглен надолу от от акциите на Alphabet Inc и Facebook Inc. 

„Това все още е солиден фон за фондовия пазар“, каза пред Wall Street Journal Габриела Сантос, глобален пазарен стратег в JPMorgan Asset Management.

Пазарната волатилност се понижи тази седмица, докато инвеститорите се струпаха на фондовия пазар, изпращайки основните индекси до върхове. Индексът на волатилността Cboe затвори до 15.01 в четвъртък, най-ниското му затваряне от февруари 2020 г. Някои инвеститори се обърнаха към пазарите на опции през последните сесии, за да заложат на продължаващо покачване на акциите, смятайки, че ръстовете ще продължат до края на годината.

Междувременно гуверньорът на Фед Джером Пауъл заяви на събитие, организирано от Банката за международни разплащания, че пазарът на труда в САЩ може да продължи да се подобрява, така че догодина да достигне „максимална заетост“.

„Ние сме напът да започнем да намаляваме покупките на облигации“, каза Пауъл. Така нареченото tappering трябва да приключи в средата на 2022 г., ако икономиката като цяло се развива според очакванията.

Спадовете при акциите на компаниите, управляващи социални онлайн платформи, отразяват разочароващия отчет на Snap. Рекламният бизнес на популярното приложение за снимки Snapchat е силно засегнат от мерките на Apple за повишаване на защитата на поверителността на данните на потребителите на iPhone. Рекламодателите по-трудно измерват успеха на своите рекламни кампании, заяви компанията майка Snap.

През последното тримесечие компанията е увеличила приходите си с 57% на годишна база до около 1,067 млрд. долара. На пазара обаче се очакваха над 1,1 млрд. долара. Компанията не успя да отговори на долния край на собствената си прогноза от 1,07 млрд. долара само с 3 млн. долара, както подчерта изпълнителният директор на Snap Евън Шпигел. 

Книжата на Snap поевтиняват с 22,24 на сто. Натискът от новите изисквания за защита на данните за iPhone на Apple и други фактори са само временни, пише обаче анализаторът Джон Блекледж от мениджъра на активи Cowen. Дългосрочните перспективи за продажбите и печалбата остават добри. 

Цената на акциите на Intel се понижава с над 10%, след като производителят на чипове отбеляза ръст на продажбите и печалбата, но изплаши инвеститорите с признанието, че поне първоначално бизнесът му ще работи по-малко печелившо с оглед на големите инвестиции в нови заводи.

Настоящият спад на цената при Intel със сигурност е само временен, казва анализаторът Джефри Хали от брокерската къща Oanda. „Залагането срещу големите технологични компании бе сигурен начин да загубите пари през последните две години“, припомня той.

Глобалното увеличение на потребителските разходи благодарение на общото облекчаване на ограниченията след пандемията и увеличаването на ваксинациите дава тласък на доставчика на кредитни карти American Express. След месеци на стагнация на разходите по време на пандемията издателите на кредитни карти по света виждат обрат с връщането на социалните дейности. Акциите на American  Express поскъпнаха с 5,42%.

Акциите на производителя на домакински уреди Whirlpool първоначално поевтиняха с 2,7 %, защото компанията предупреди за „увеличени“ затруднения при доставките. Whirlpool отчете коригирана тримесечна печалба от 6,68 долара на акция, надминавайки консенсусната оценка от 6,12 долара. Продажбите обаче не отговориха на прогнозите. Все пак акциите се превърнаха към печалбата по-късно и поскъпнаха с 2,8%.

Партньорът по сливането на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп Digital World Acquisition за планирания конкурент на Twitter предизвиква вълнение с подновените ръстове на цените. Акциите на Spac-а утроиха цената си в петък до 131,90 долара, след като вече бяха поскъпнали повече от четири пъти в четвъртък. По-късно ръстът се успокои до 107,3 процента.

Книжата на Tesla поскъпват с 1,75 на сто, докато инвеститорите продължават да поддържат ралито след последния финансов отчет на компанията на Илон Мъск.

При компаниите от финансовия сектор цената на акциите на JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup нараства съответно с 1,35%, 1,58 на сто, 0,68% и 1,22 на сто.

При потребителските стоки книжата на Walmart и Costco поскъпват съответно с 1,01% и 1 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа нараства до 1,687%.

Доларовият индекс отчита спад от 0,17% до 93,57 пункта.

При петролната търговия цената на сорт Брент нараства с 0,57% до 85,09 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI нараства с 0,59% до 82,99 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,2% до 1786 долара за тройунция.

източник https://www.investor.bg/………… ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

[post-views]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Left Menu Icon