След обиди, счупени очила, ритници в краката – заседанието на НС приключи

След обиди, счупени очила, ритници в краката - заседанието на НС приключи

Депутатите днес не успяха да свършат работата, за която са избрани от гласоподотавателите, но пък за сметка на това заседанието в четвъртък им ще остане в черната хроника на парламентаризма заради грозния скандал, който оформиха.

В крайна сметка, след като се стигна до физически сблъсъци, председателят на НС Росен Желязков предложи заседанието да бъде прекратено, а пленарната зала одобри искането и така законотворците си тръгнаха малко преди 10.30 часа.

Още по темата

1 юни 2023 09:40

152

Парламентарният ден започна с декларация на „Възраждане“. Искра Михайлова посочи в нея, че според нея от записите, които изтекоха преди дни, се е оказало, че в ПП има предатели не само на собствените си думи и избиратели, но и на страната като цяло.

Михайлова призова вторият мандат да бъде върнат обратно на президента.

„Ако сглобите тази абсурдна коалиция на обвиняемите само за да угодите на вашите началници, бъдете сигурни, че още на следващия ден ще призовем всички наши избиратели, но и вашите омерзени избиратели, да дойдат тук, в парламента, и ако се наложи – и вътре в него, защото всяко лицемерие и всяко предателство има своя предел“, предупреди тя.

След нея думата за декларация взе Явор Божанков от ПП-ДБ, който нарече „Възраждане“ политически отпадък и проруска партия.

Докато той говореше към трибуната тръгнаха депутати от „Възраждане“, след тях, за да защитят Божанков, от местата си станаха и народни представители от ПП и ДБ. Последваха скупчване около трибуната, обиди, ругатни и физически сблъсъци.

Манол Пейков от ПП-ДБ е одран по бузата, а Веселин Вешев от “Възраждане” се оказа със счупени очила.

“Явор Божанков излезе да каже важни неща по отношение на тяхната свързаност с Русия, която е безспорна. Да няма правителство е директен интерес на Русия”, коментира Манол Пейков и обвини депутатите от „Възраждане“, че са се скупчили около него като глутница вълци.

“Възраждане“ нарушава реда всяка секунда. В кулоарите ме нарекоха мръсна гнида вчера”, оплака се той.

„Ритаха ме в краката, защото не се вижда там“, каза още Манол Пейков.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отсече, че депутатите от неговата партия никога от парламентарната трибуна не са си позволявали да отправят лични, персонали обиди.

„Това същество, което говори, съществото се казва Манол Пейков и другото подобно същество (Явор Божанков б.ред.) в момента, в който станат да излязат да говорят от трибуната, оттук насетне ще ги сваляме“, закани се той.

„Тези хора трябва да лежат по затворите за национално предателство, позорът остава само на тяхната лична сметка“, настоя Костадинов.

Веселин Вешев от „Възраждане“ се оплака от насилие от страна на Манол Пейков.

„Онзи рошавия господин се пресегна, взе ми очилата, свали ги от главата ми, стисна ги и ги счупи. Не съм му направил нищо, просто бях близо до него“, каза той.

Костадинов обясни, че Вешев е шампион по силов трибой.

„Той е един от най-силните хора и ако си бяхме позволили подобно поведение, някои хора сега нямаше да могат да развяват рошавите си гриви тук“, скочи лидерът на „Възраждане“.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)