След отпадането на Иран: ФИФА допусна подкрепата за иранските протестиращи по стадионите в Катар

След отпадането на Иран: ФИФА допусна подкрепата за иранските протестиращи по стадионите в Катар

Международната футболна федерация ФИФА защити възможността на стадионите, на които се играят мачовете от Световното първенство, да се допускат символи в подкрепа на протестите в Иран, съобщи Асошиейтед прес. Това се случи два дни, след като отборът от Ислямската република отпадна от надпреварата.

В Иран се провеждат масови протести срещу режима в Техеран. Те избухнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана за неправилно носене на забрадката си.

В съобщението на футболната централа се казва още, че на съоръженията в Катар ще се допускат и символи с цветовете на дъгата в подкрепата на ЛГБТ общността.

Решението на ФИФА идва, след като се появиха десетки репортажи с това как представители на местната власт, които участват в организацията на турнира, не допускат фенове, които носят на стадионите подобни символи. От феновете бяха конфискувани, както артикули с цветовете на дъгата, така и такива, на които пише „Жени. Живот. Свобода“.

„ФИФА е наясно с някои инциденти, в които не е било допуснато разрешени символи да се показват по стадионите. ФИФА получи уверение от властите, че директорите на локациите са били информирани във връзка с правилата и регулациите“, се казва в съобщение на ФИФА, цитирано от АП.

В началото на първенството позициите на световната футболна федерация предизвикаха сериозен конфликт между нея и част от футболните асоциации. Това се случи заради забраната от ФИФА капитаните на няколко отбора да излязат с ленти с цветовете на дъгата в подкрепа на ЛГБТ общността. В Катар хомосексуалността е незаконна.

По-късно футболистите на Германия протестираха срещу решението, а няколко федерации обявиха, че обмислят правни действия срещу ФИФА.

Масово в Иран националният отбор е приеман като символ на режима в Техеран. На много места в страна протестиращите показва подкрепа за противниците на отбора по време на първенството. По данни, цитирани в няколко световни медии, един мъж е бил убит от силите за сигурност в страната заради това, че е празнувал отпадането на Иран след загубата от САЩ с 0:1 във вторник.

Световните първенства, Олимпийски игри и други големи спортни състезания са събития, за чиито домакинства се борят десетки страни. В историята и на двете състезания домакинствата са били използвани освен за развитието на спорта в дадена страната, така и за пропагадни цели. Подобни примери са Олимпийските игри през 1936 и 1980, Световните футболни финали през 1978 и 2018 г. и други.

Преди началото на първенството в Катар ФИФА получи сериозни критики заради даването на домакинство на арабската страна. Разследвания и журналистически разкрития показаха, че това се е случило с използване на корупционни практики. Хиляди чуждестранни работници загинаха по време на изграждането на стадионите и прилежащата инфраструктура за първенството.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)