Сложната политическа обстановка в България помага на бизнеса

Сложната политическа обстановка в България помага на бизнеса

Пречките за стартиране на бизнес у нас са свързани с наличието на институционални и административни бариери, но въпреки това предприемаческата екосистема в България се изгражда много добре. Предприемаческата култура тук е добре развита, има достатъчно фондове, които финансират стартирането на бизнес и в това отношение България се развива добре. Това каза доц. д-р Радко Радев, зам.-декан на факултет „Бизнес” в УНСС, в предаването „Бизнес старт ”с водещ Роселина Петкова.

„Смятам, че в образователен аспект тази култура трябва да се задълбочи още в средното образование”, изтъкна събеседникът.

Що се отнася до мястото на българския бизнес в зелените политики на Европа доц. Радев посочи, че много социално отговорни компании са започнали да въвеждат мерки за декарбонизация много преди това да бъде нормативно регламентирано.

Предприятията с прогресивно мислене вграждат зелените политики в своите бизнес модели. Това, което те правят в момента, е да инвестират в енергоспестяващи технологии, в собствени соларни паркове, в продукти, които позволяват рециклиране, във възпитаване на потребителите за консумиране на подобен тип продукти. „Предприемачите дори изпреварват в много отношения това, което се изисква от тях”, смята икономистът.

Коментирайки Плана за възстановяване и устойчивост, събеседникът посочи, че бизнесът в България е успял да се възстанови, въпреки че този план не е бил приет навреме и че мерките, пряко свързани с бизнеса, са твърде малко.

„Бизнесът пряко не присъства много осезаемо в този план”, каза събеседникът.

По отношение на промяна на бизнес моделите у нас и в света в бъдеще доц. Радев подчерта, че промяната в глобалните вериги на доставки е благоприятно за икономиката на България и че ние сме добра дестинация за пренастройване на тези вериги.

 „В същото време обаче имаме бариера, свързана с демографските ресурси. Ние нямаме работна сила и нееднократно инвеститор отказва да инвестира в България, защото не вижда потенциал и устойчивост за развитие”, допълни гостът.

Образователната ни система е неефективна и не се подготвят достатъчно добре специалисти от гледна точка на специализацията на икономиката. От друга страна нямаме стратегия за развитие на икономиката ни и отраслова специализация. Държавата ни като цяло има потенциал да развие един или два сектора с висока добавена стойност и на тази база да структурира образователната система.

Какви са изводите от форума „Бизнесът в 21 век”, който се проведе в УНСС и защо Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде променен? Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)