НАЙ-НОВИ:

Служебният екоминистър забрани строителство на „Смокиня“ и „Веселие“

На пресконференция днес министърът каза, че сега тези дейности отново са забранени

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев съобщи, че е отменил заповед на предишния министър на околната среда Емил Димитров, която допуска строителство и влизане на превозни средства в района на къмпингите „Смокиня“ и „Веселие“.

На пресконференция днес министърът каза, че сега тези дейности отново са забранени.

Заместник-министърът на околната среда Емилия Тончева поясни, че заповедта на бившия екоминистър е от 9 април 2021 г. и допуска изключване на двата къмпинга и плажната ивица от защитената територия в района на Каваците. Тя добави, че след заповедта на Димитров цялата концесия на плажа излиза извън зоната на защита и се допуска строителство в района – нещо, което преди това е било забранено, уточни Свободна Европа.

Асен Личев съобщи също, че е освободил от длъжност директорката на РИОСВ Бургас Детелина Иванова. Причината е, че тя е предложила узаконяване на незаконни обекти, които са били поставени на двата къмпинга, когато е имало забрана за строежи там.

Служебният министър на околната среда изброи и други нарушения, които е открил във ведомството след като е встъпил в длъжност. По думите му 11 директори на регионални звена на екоминистерството – регионални дирекции за околна среда и води, басейнови дирекции, природни паркове – са били назначени без конкурс.

Освен това е забавено изготвянето на новите планове за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения„, каза Асен Личев. За подготовката на тези планове е сключен договор със Световната банка. Закъсненията по тези планове са между 9 и 17 месеца и това може да доведе до започване на европейска процедура за нарушение срещу България.

източник www.dunavmost.com ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Коментарите са изключени.

Най-нови
Left Menu Icon