НАЙ-НОВИ:

Служебният правосъден министър стартира редица проверки

Янаки Стоилов представи двамата си заместници и приоритетите си

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов представи днес екипа си, предаде NOVA. Негови заместници ще бъдат Мария Павлова – следовател и служебен министър на правосъдието в кабинета „Герджиков“, и Иван Демерджиев – досегашен председател на адвокатската колегия в Пловдив. Началник на кабинета ще бъде Мариян Карагьозов, който е юрист и доскорошен кореспондент на БНР в Истанбул.

„В три основни направления са нашите правомощия – ръководствата на редица ведомства с редица дейности. Принципите в нашата работа са общи със служебното правителство – професионализъм и прозрачност. Изборите не са най-тежката част от дейността на министерството, тъй като то отговаря само за организация в местата за задържане – затворите и  арестите. За нас е важно да подобрим обслужването за гражданите – най-вече електронното. Проблемните области са най-вече с предоставяне на гражданството, с вписванията и с местата за изпълнение на наказанията. Имаме амбицията да поддържаме активно взаимодействие с ВСС, с цел повишаване на активността на неговата дейност”, каза още служебният министър.

Стоилов възлага на дирекция „Вътрешен одит” и на инспектората да извършат проверка на Агенцията по вписванията, включително на Търговския регистър, на дирекция „Българско гражданство” и на регистъра за особени залози.

-->

Проверките ще започнат днес или утре, но целта им не е да се търси повод за отстраняване на директорите на съответните дирекции“, подчерта Стоилов.

Сред поставените задачи са проверка на обществените поръчки и сключените въз основа на тях договори в министерството през последните години. Преглед на дейността и резултатите на националния механизъм за борба с корупцията, организираната престъпност, съдебната реформа и министерството на правосъдието, МВР, ВКС, ВАС и Прокуратурата. Провеждане на срещи с представители на магистратурата, адвокатурата, нотариалната камара, държавните и частните съдебни изпълнители, Съюзът на синдиците, Съюзът на юристите в България и други неправителствени организации за идентифициране и решаване на проблемите. Организиране и провеждане на изпит за придобиване на юридическа правоспособност за завършили юристи, който беше отложен заради пандемичната обстановка.

„На първото заседание на ВСС, което аз председателствах, поставих въпроса, че е необходимо без предупреждение, но съвсем задълбочено и критично, да се обсъди дейността на Специализираната прокуратура и съд. На предстоящото заседание очаквам съдийската и прокурорската колегия за структурата, критериите и начин, по който ще бъде създаден този анализ. Надявам се тази дейност да бъде представена на българското общество в рамките на служебното правителство”, обясни министърът.

Стоилов уточни, че няма висши чиновници от министерството, които да са в неплатен отпуск

източник www.dunavmost.com ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Най-нови