Служители на затворени заведения и фитнеси протестираха в София

Собственици и работещи в заведения, фитнеси и школи за танци излязоха на протест пред Министерския съвет в София, предаде БНР. Причината за недоволството е, че заради противоепидемичните мерки кафенетата, ресторантите, моловете и спортните зали все още са затворени. Демонстрацията беше подкрепена от движението на Мая Манолова „Изправи се.БГ“.

Протестиращите, които не са получили помощ от държавата, настояха за оставките на социалния министър Деница Сачева, на премиера Бойко Борисов и на министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

В демонстрацията в София се включиха и хора от други градове, които твърдят, че компенсациите за затворения им бизнес, които е трябвало да бъдат изплатени до края на миналата година, все още не са стигнали до тях. Става дума за обещаната помощ от 24 лв. на ден, както и правителствената помощ за самоосигуряващите се и собствениците на фирми.

По-рано директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев каза, че отварянето на ресторантите може да се случи в началото на април.

Заради новия вариант на коронавируса разхлабването на мерките ще е предпазливо и на стъпки. В събота министърът на здравеопазването съобщи, че в началото на февруари предстои преразглеждане на ограниченията в спортния и в културния сектор.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)