Случаите на домашно насилие скачат: Как да се преборим?

Случаите на домашно насилие скачат: Как да се преборим?

Случаите на домашно насилие у нас се увеличават. На  фона на това жертвите придобиват все по-голяма смелост да подават жалби.

„Превенцията срещу домашното насилие ще стане реалност от 1 януари 2024 г. Тогава държавата ще вземе основна роля в превенцията със специални органи за това. Сега се работи в тази посока, избран е този национален съвет, големият препъни камък е кой ще администрира дейността“, коментира адвокат Йорданка Бекирска в студиото на „Денят ON AIR“.

Според нея сигналите са повече, тъй като все повече хора успяват да дефинират, че са жертва на домашно насилие, към което преди това са били толерантни.

„Вече ще се работи и с извършителите по програми да овладяване на насилието. Идеята на закона винаги е била да има превенция. Често има случаи, в които жертвата казва „ние си оправихме отношенията“. Това го позволява и законът в момента. Над 41% от подалите жалба я оттеглят по много причини, сред които и страх. Важно е да не приемаме едни голи думи за извинение, а жертвата да търси качествена защита“, посочи адвокатът.

Пред Bulgaria ON AIR тя изтъкна, че не са редки случаите насилниците да се поправят и да има възможност да останат с жертвата. Но този момент идва, когато насилникът осъзнае, че е такъв и има желание да се поправи.

Защитникът допълни, че в момента много жертви на насилие решават да се обърнат за закрила към полицията, вместо към съда. Но съдът е този, който може да наложи забрана на насилника да доближава жертвата.

Кризисни центрове за жертви на насилие са много малко, но целта е не жертвата да бъде извеждана, а насилникът да бъде лишават от правото да ползва жилището, без значение чия собственост е то.

„На лицето, което остава в жилището, му се дава възможност да смени ключалката, което вече не се счита за самоуправство. Проблем е какво се случва на улицата. Максималният ограничителен период ще бъде 18 месеца. През това време насилникът ще работи с психолог, по специализирани програми, със социални служители“, уточни адвокатът.

Насилниците ще влизат в специален списък, в който ще се събира информация и за минали случаи на домашно насилие.

Гледайте целия разговор във видеото.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)