Смарт тоалетни ще ни поставят диагнозата докато…

Смарт тоалетни ще ни поставят диагнозата докато...

Учени разработиха тоалетни, които ще следят здравословното ни състояние . Благодарение на тях за минути ще имаме информацията от теста на смартфона.

Всеки ден огромно количество ценна здравна информация отива в канализацията през нашите тоалетни чинии. Сега екип от медицинския факултет на Станфордския университет е измислил начин как да подобри нашето здраве, използвайки информацията, която крият човешките екскременти, разказва rfa, част от Voice of America (VOA).
Те разработват прототип на умна тоалетна чиния, която ще анализира данните от дейностите, за които всеки от нас остава сам в тоалетната. В случай на някакъв здравословен проблем, информацията ще бъде изпращана и към нашите лекари.

„Екскрементите в смарт тоалетната ще се наблюдават посредством компютърна техника и изкуствен интелект. Те ще засичат всички признаци, показващи бъдещо заболяване още в зародиш. Така се надяваме на ранна диагностика и дори предотвратяване на някои опасни болести“, споделя Сеунгмин Парк, който води екипа учени от университета.
Парк работи в завод за производство на тоалетни чинии в Южна Корея, който ще пусне на пазара първите разработени за потребители смарт тоалетни. Те ще засичат ранните симптоми на редица заболявания, сред които COVID, болест на Крон, колит и дори рак на дебелото черво.

Учените от Станфорд си сътрудничат с френска компания, която ще има друг ангажимент – да следи здравето ни посредством урината. „Тя е уникален източник на здравна информация, тъй като в нея се съдържат над 3000 химически компонента“, споделят производителите. За целта ще се продават комплект тестови ленти за 90 дни, които ще се прикрепят към тоалетната чиния. Единственото, което ще трябва да правите вие, е да си свършите човешките нужди и след няколко минути ще имате информацията от теста на вашия смартфон. Уринарните тестове ще работят на принципа на лентичките за бременност и ще променят цвета си. На първо време е предвидено на пазара да излязат тестове, които ще показват фертилния прозорец на жените и за хранителна непоносимост.

Остава само да се види дали потребителите са готови да приветстват тези нововъведения в своите най-лични моменти, пишат още от rfa.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)