НАЙ-НОВИ:

Смешен плач от Камарата на строителите в открито писмо до президента Радев

  • Arhiv
  • 11.06.2021
  • Дунав мост
  • Коментарите са изключени за Смешен плач от Камарата на строителите в открито писмо до президента Радев

Смешен плач от Камарата в писмо до президента Радев

Камарата на строителите в България (КСБ) се оплака на президента Румен Радев от министри в служебния кабинет, които уронвали престижа на бранша със „смущаващи изказвания“ и „внушения“. В открито писмо до държавния глава строителната камара го призовава да се намеси и да спре негативната кампания срещу сектора, която се водела от министрите на финансите, на икономиката, на околната среда, на земеделието и на здравеопазването.

Най-недоволни обаче строителните фирми са от министъра на регионалното развитие арх. Виолета Комитова, пише Сега.

Само в рамките на един месец, в който арх. Комитова заема поста служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, строителният бранш в България изпадна в колапс. Вследствие на създадената от страна на министъра несигурност МРРБ и ресорните ведомства не работят, строителните и монтажни работи не се актуват, разплащания с контрагенти не се извършват. Крайно противоречиви са и действията на министър Комитова, свързани с кадровата политика и направените уволнения и назначения„, пише КСБ до президента.

-->

Строителната камара твърди, че са блокирани и всички оперативни програми, които засягат енергийна ефективност, ВиК мрежи и околна среда, транспортна инфраструктура, развитие на селските райони и това можело да доведе до загуба на милиарди евросредства.

КСБ обаче мълчи по скандалните разкрития в одита на Сметната палата за дейността на държавната „Автомагистрали“

Проверката потвърди критикуваната от години практика държавната компания да превъзлага без прозрачност и контрол, в разрез със Закона за обществените поръчки, строителни дейности на десетки фирми. Избраните строители пък са получавали за „услугата“ нелогично високи аванси.

През миналата седмица служебният министър Виолета Комитова направи инспекция на изграждащата се магистрала „Хемус“ в района на бъдещия пътен възел Русе – Велико Търново. За този участък няма още издадено разрешение за строеж, но авансово на строителните фирми са платени 95 млн. лв. от държавния бюджет. Министър Комитова бе посрещната от цяла флотилия тежки машини, които видно бяха струпани там, за да се демонстрира усилена на работа.

От Камарата на строителите в България са обидени, защото секторът, който давал 12% от БВП на страната и в който работели над 250 000 души, се използвал за политически цели.

В писмото си до президента строителните фирми настояват да им бъдат разплатени натрупаните задължения от страна на държавата, за което са готови да предоставят допълнително информация. Те настояват още министерствата и ръководените от тях ведомства да изпълняват стриктно своите ангажименти по договорите, както и да продължи работата по програмата за енергийна ефективност.

-->

От Камарата предупреждават, че ако не бъдат предприети мерки, ще защитават правата на членовете си и заетите в сектора по всички допустими от закона начини.

източник www.dunavmost.com ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Най-нови