Собственици на жилища искат безвъзмездна помощ от държавата за технически паспорт

Паспортът за всяко жилище трябва да бъде изготвен до края на 2022 г. В противен случай собственикът може да бъде даден на частен съдебен изпълнител, предава БНР.

Изискването на технически паспорт е добра идея, тъй като в него ще бъдат описани всички подробности за имота, посочват собствениците. Но също така изразяват притеснения, че срока е кратък и трудно ще отделят пари за документа.

Цената според експерти ще варира между 100 и 500 лева, но тези, които притежават апартаменти в по стари сгради и нямат цялата необходима документация, ще трябва да плащат допълнително за нови измервания и цената ще стане значително по висока.

Това е причината – хората да настояват за безвъзмездна помощ от държавата:

– „Държавата трябва да помогне и то на много хора, защото са затруднени финансово. Предполагам много хора останаха без работа. Би трябвало държавата да помисли за тези хора, да ги подпомогне по някакъв начин, защото един пенсионер с 300 лева как ще си плати паспорта. Абсолютно невъзможно“.

– „Това трябва да бъде някаква социална услуга“.

Собствениците смятат още, че и тук трябва да се процедира, както при саниране на сградите, чрез европроекти. Освен високите цени за паспортите, някои открояват и друг проблем.

– „Единият проблем е, че са между 250 и 500. Въпреки че има много трудности със събирането на пари по входовете, особено в големите блокове, някак си може би тези ще се съберат. Проблемът според мен обаче ще дойде след това от предписанията. Защото, ако има предписание за смяна на тръби, за допълнителна изолация, за всичко това, това може да стигне суми, които ще са непосилни, за което и да е домакинство“.

Обследването на сградите е задължително и в случай че собственик откаже да плати за технически паспорт, съответната община ще поеме разхода, но след това местната управа ще си търси парите по съдебен ред.


image0 (9K)