Соломон Паси: Стреснат съм, изборите в САЩ озвериха путинофилите и в България

Президентът на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър Соломон Паси коментира в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ острата реакция на руското посолство срещу американската мисия у нас. Повод за реакцията на Москва бе изказване на съветничката на посолството на САЩ по въпросите на върховенството на закона Джесика Ким. През седмицата тя участва в дискусия, организирана от Атлантическия клуб, в която говори за проблемите в българската съдебна система и корупцията.

„С американското посолство дискутираме висшия пилотаж на демокрацията, а не си говорим да се тровим с новичок или нещо друго“, заяви Соломон Паси.

„Изборите в САЩ озвериха путинофилите и в България, и по света. В момента сме свидетели на нервни реакции и съм стреснат, че руското посолство може да се загрижи за правовия ред и върховенството на закона у нас. Руската страна всячески иска да отвлече вниманието от Навални“, каза още Соломон Паси

Според него договорката между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин е добра в дългосрочен план за Запада. „Байдън и Путин се разбраха за ядрената сделка, но в дългосрочен план не смятам, че това е в услуга на Запада. В същия момент Китай остава настрани, а той е потенциалният производител на нови атомни оръжия и бъдещ съюзник на Русия в борбата със Запада“, предупреди бившият външен министър.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 

(Visited 9 times, 1 visits today)

image0 (9K)