София дава „зелена светлина“ на Скопие за ЕС, но спорните въпроси остават

Българското външно министерство е готово за подписване на Протокола по член 12-ет от Договора със Скопие.

Решението, което прие българският парламент въз основата на т.нар. френско предложение, включва голяма част българските искания, убедени са част от депутатите. Остават обаче и спорни въпроси, които ще бъдат обект на двустранни преговори между София и Скопие.

image0 (9K)

Още по темата

25 юни 2022 14:25

83

25 юни 2022 11:30

81

21 юни 2022 16:05

6

„Това, което е компромис е, че не всички позиции, които България е имала досега, стават позиции на целия ЕС. Въпросът с езика остава двустранен спор между България и Северна Македония и няма да е част от преговорната рамка“, обясни Димитър Гочев от „Продължаваме промяната“ в предаването „Брюксел 1“.

„Нещо много важно, което се случи за първи път – изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 и документите към него, стана част от Преговорната рамка. Въпросът е да не изпуснем този шанс, вижте какви сигнали идват от Скопие… Те чакаха, чакаха…. сега пък не го приемат това френско предложение. Най-важно е, че България го приема. И преговорната рамка се одобрява от 27-те членки на ЕС, но след като е одобрена трябва да бъде приета и от РСМ“, коментира Екатерина Захариева от ГЕРБ в предаването „Брюксел 1“.

Според историците пък френското предложение е най-доброто до момента, тъй като дава възможност за контрол от Европа, а ако се приеме и от Скопие ще даде ход на процес, довел до напрежение. Отворен обаче остава и въпросът с езика на омразата.

Целите разговори на Милена Милотинова с Екатерина Захариева и Димитър Гочев може да видите в предаването „Брюксел 1“ от 17.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!

(Visited 28 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!