„Социалната война“: Генка Шикерова разказва дали Норвегия отвлича деца

Документална поредица от три части на журналистката Генка Шикерова, озаглавена „Социална война“, разказва за социалната служба на Норвегия „Барневерне“.

В понеделник излезе първата част от трилогията, носеща заглавието „Децата на Норвегия“, която може да бъде гледана в YouTube.

„Социална война“ цели да даде отговор на въпроса дали в скандинавската страна се отвличат деца и кой стои зад „пропагандната истерия“ в България, казват продуцентите на продукцията от dnews.bg.

В първия епизод Шикерова взема интервюта със служител от Службата за закрила на дето в Осло, както и от хора, които като деца са били изведени от семействата си.

1,1 млн. деца под 18 г. живеят в скандинавската държава. От тях изведени от семействата са 11 600, т.е. 1%, обобщава журналистката. Според разследването мерки са взети спрямо общо 3% от децата, като броят им през последните години нараства заради притока на мигранти и непридружените деца.

„Ние имаме най-добрите социални работници в света. За външния свят тази ситуация изглежда хаотична, дори чудовищна, защото вие виждате само външната страна на нещата. Вие не сте живели в моя дом, не сте видели това, което съм виждала аз. Няма да кажа какво е то, защото не искам да говоря за това. Когато чуеш само едната гледна точка, естествено е да чуеш страшни неща: те отвличат деца, отвеждат ги от домовете им“, разказва една от младите жени, заснети от българската журналистка.

В първия епизод от поредицата става ясно също, че социалните служби в Норвегия имат право да изведат веднага детето от дома му само в изключителни ситуации, в които има заплаха за живота и здравето му. В останалите случаи се води процес.

В последната година в България се проведоха десетки протести против подготвяната от социалното министерство Стратегия за детето. Тя беше оттеглена заради тях, като в социалните мрежи бяха тиражирани множество съобщения, че държавата и неправителствени организации ще отнемат безконтролно деца от родителите им. Подобна информация стана причина през октомври две училища в Сливен да бъдат опразнени от родители, които се притесняваха, че децата им ще им бъдат взети. Подобно нещо се случи и в столичния квартал „Факултета“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)