Спешни мерки: Зимните гуми да са задължителни за всички камиони

Зимните гуми да станат задължителни за всички камиони, които се движат по пътищата на България.

[ad id=“225664″]

За това ще настояват Пътната агенция и ДАИ. Въпросът, който вълнува всички е: ще предотврати ли това блокадите по пътищата през зимата?

При последния снеговалеж два тира затапиха двете основни магистрали у нас. Хиляди се оказаха заклещени в километрични задръствания. Регионалният министър Николай Нанков публикува в социалните мрежи снимки на гумите на единия от виновниците за хаоса. Идеята на институциите за задължителни зимни гуми при камионите обаче изправи транспортния бранш на нокти.

[ad id=“263680″]

„Трудно би могло да се каже дали само гумите са виновни за обръщането на този камион. Държавата винаги определя, че транспортния бранш е виновен и обратното. Аз бих застанал на страната на транспортния бранш. В момента, когато се обяви, че ще има Акция „Зима”, не видях никъде да има организирано спиране на автомобилите от 20 до 30 ноември“, коментира в ефира на Нова Телевизия председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов. Според него проверки на автомобилите и камионите могат да се правят и по границите.

Според сега действащото законодателство гумите на камионите трябва да са с дълбочина на грайфера над 4 милиметра. Ако хипотетично превозвачите бъдат задължени да купуват зимни гуми, инвестицията за един камион-влекач може да стигне до 3-4 хиляди лева за 6 броя гуми. Браншът е категоричен, че предложението на държавата е абсурдно.

Засега все още няма яснота как точно ще бъде формулирано в закона задължението камионите да се движат със зимни гуми в студените месеци. Чака се мнението на експертите. Те ще преценят и дали трябва да се завишат санкциите при шофиране с износени гуми, които в момента са между 50 и 150 лева.

Иточник: Нова телевизия


image0 (9K)