Спрели са лекарствата на Владо Каролев за изкуствената кома?

Вече четвърти месец в безсъзнание е един от най-колоритните икономисти у нас Владимир Каролев. Лекарите са спрели медикаментите, които държаха в изкуствена кома популярния политик, е научил „Уикенд” от негови близки.

От тук нататък животът му е в ръцете на Бог, който единствен ще реши кога точно да се събуди приказливия икономист, който пък до преди инцидента в планината не излизаше от телевизионните студия и правеше атрактивни коментари за финансовите кризи по света и у нас.

Оперираният глезен на Каролев бил възстановен, както и множеството други вътрешни травми, които лекарите от „Пирогов” успешно туширали. Нямало проблем и с костната му система, всичко зараствало по мед и масло. Организмът на Владо бил доста силен и успял да се пребори с трудностите, въпреки че е отслабнал с над 25 килограма. Заради доброто му състояние специалистите в бели престилки решили, че няма смисъл от медикаментите, които да го държат в изкуствена кома.

Близките на Владо всекидневно се интересували от състоянието му. Те били категорични, че ще направят каквото трябва, за да може Каролев отново да се върне към нормалния ритъм на живот и вече обмисляли дойде ли в съзнание, да го преместят в подходящо лечебно заведение в чужбива. Надежда за възстановяването давали и докторите. Според тях Владо можел да се събуди всеки момент, но можел да кара в кома с години както бе при Михаел Шумахер. Почти 6 години седемкратният шампион във Формула 1 беше в състояние на кома след контузия на главата в известен ски курорт.

Владимир Каролев бе открит от спасителите в Пирин на 10 май след близо 12-часова спасителна операция, започнала в следобедните часове на 9 май. Спасителите констатират, че е в безпомощно състояние и не е в съзнание. От падането е припаднал и е останал на мястото, докато е бил открит малко след полунощ. Веднага е бил закаран в болницата в Разлог. Лекарите забелязват, че Каролев е с политравма, има счупен череп, мозъчни кръвоизливи и няколко травми на гръдния кош. Предполага се, че се е наранил след падане, продължило около 400 метра, на стръмен терен, вероятно при подхлъзване. Първоначалните прогнози за здравословното му състояние никак не са обнадеждаващи. Владимир Каролев продължава да се бори за живота си с дни. В „Пирогов” е интубиран и поставен на апаратна вентилация. По спешност е опериран един от глезените му, защото бил „в твърде плачевно състояние”. Наблюдения полага лично проф. Асен Балтов, тогава шеф на най-голямата болница у нас.

„Честит ден на Европа, българи. И поне днес не се карайте кой еврофил и кой русофил. Преди всичко сме българи! Поздрави от връх Тодорка. Рано пиле, рано пее”, пише за последно Каролев на стената си във фейсбук, няма и час преди да оплети към пропастта, където мобилните оператори нямат обхват и това допълнително затруднява издирването. И макар че има дълъг опит в карането на сноуборд в района на връх Тодорка – Пирин планина, белята става. Още тогава спасителите отбелязват, че е невероятен късметлия, защото все пак е имал шанс да бъде открит.

Местни планинари обясняват, че и друг път са го виждали по билото на планината. Имал опит с хребетите, скалите, камъняците и никога не подценявал силата и величието на природата. Сигурни са, че е бил наясно с опасностите, които неразтопените снегове крият, както и от вероятността да се появи лавина. Именно за това е избрал да кара по върха на улеите. Надявал се е да има сигурност при внезапна поява на лавина. От думите им стана ясно, че икономическият анализатор имал перфектна подготовка, бил в отлична форма, идеална кондиция и само лошата случайност станала причина за жестокото потрошаване.

Приятели на Владо са категорични, че щом е успял да пребори тежката черепно-мозъчна травма и няколкото гръдни, съчетани с контузия на глезена, ще излезе и от комата.

 

 

(Visited 9 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!