Срещите между България и РСМ няма да имат бърз резултат

Ще има ли резултат от съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония?

„Положителното в позицията на новото правителство е това, че започнаха пак тези преговори, изтласквайки позицията на историческата комисия на заден план. Не можах да разбера какво се има предвид с историческата комисия. Не е лошо да се опита и този подход. Друг е въпросът дали той ще даде резултат“, коментира историкът проф. Христо Матанов пред Bulgaria ON AIR.

„Такива срещи в последните 20 години са се провеждали много и резултатът от тях не е никакъв. По време на срещите антибългарската кампания и езикът на омразата продължаваше“, подчерта историкът.

image0 (9K)

Той поясни, че не трябва да се очакват бързи резултати. 

„Икономическите въпроси също не са лесни. Да не забравяме, че икономиката на Северна Македония е фокусирана по оста Белград – Атина. Трябва да се създава нова структура, която да бъде ориентирана към България. Трудното идва от това да ги накараме да направят нещо“, добави проф. Матанов.

Историкът подчерта, че историята и националните интереси са пренебрегнати.

„В политиката на новото правителство това ясно личи. Историческите проблеми се замитат под килима. На преден план излизат икономическите, инфраструктурните проблеми, което е нов подход. Може той да даде някакъв резултат. Идеята е, когато инфраструктурата се оправи, историческите проблеми да започнат да се решават по-лесно“, смята той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!