Срещите между България и РСМ няма да имат бърз резултат

Ще има ли резултат от съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония?

„Положителното в позицията на новото правителство е това, че започнаха пак тези преговори, изтласквайки позицията на историческата комисия на заден план. Не можах да разбера какво се има предвид с историческата комисия. Не е лошо да се опита и този подход. Друг е въпросът дали той ще даде резултат“, коментира историкът проф. Христо Матанов пред Bulgaria ON AIR.

„Такива срещи в последните 20 години са се провеждали много и резултатът от тях не е никакъв. По време на срещите антибългарската кампания и езикът на омразата продължаваше“, подчерта историкът.

Той поясни, че не трябва да се очакват бързи резултати. 

„Икономическите въпроси също не са лесни. Да не забравяме, че икономиката на Северна Македония е фокусирана по оста Белград – Атина. Трябва да се създава нова структура, която да бъде ориентирана към България. Трудното идва от това да ги накараме да направят нещо“, добави проф. Матанов.

Историкът подчерта, че историята и националните интереси са пренебрегнати.

„В политиката на новото правителство това ясно личи. Историческите проблеми се замитат под килима. На преден план излизат икономическите, инфраструктурните проблеми, което е нов подход. Може той да даде някакъв резултат. Идеята е, когато инфраструктурата се оправи, историческите проблеми да започнат да се решават по-лесно“, смята той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!

(Visited 3 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)