СРЗИ: От сряда мерките в София се затягат

От сряда се очаква въвеждането на нови ограничителни мерки в София. Това обяви директорът на Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ) Данчо Пенчев пред бТВ.

На 30% от капацитета си ще започнат да работят фитнеси, заведения и театри, а работното време на кафенета, ресторанти, нощни заведения и игрални зали ще бъде ограничено от 6 до 23 часа. Причината за затягането на мерките е ръстът в броя на новозаразените. Ще бъде ограничен и капацитетът за събитията от частен характер. На закрито те ще могат да бъдат за до 50 души, а на открито – до 100.

„В последните няколко седмици случаите рязко започнаха да се удвояват. Преди три седмици бяха 185, преди 2 – 363, а миналата – 681“, каза Пенчев и добави, че в случай, че бъде достигнато ниво от 250 новозаболели на 100 хил. мерките ще бъдат променени от „ограничителни на възбранителни“.

Пенчев каза, че от проведено изследване става ясно, че 0.06% от ваксинираните в София са заболели, а от тях едва 10 души са попаднали в болница, при това в леко състояние.

За последния месец СРЗИ е извършила 450 проверки на различни обекти и наложила глоби за нарушаване на противоепидемичните мерки в 10% от тях.

Очаква се въвеждането на новите ограничения да стане със заповед на министъра на здравеопазването, която ще бъде издадена до края на деня.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)