НАЙ-НОВИ:

Стандарт&Пуърс потвърди кредитния рейтинг „BBB-“ на Стара Загора

Стандарт&Пуърс потвърди своя дългосрочен кредитен рейтинг „BBB-“ за Стара Загора, със стабилна перспектива.

[ad id=“225664″]

Стабилната перспектива отразява очакването, че общината ще задържи дефицита си след извършване на капиталовите разходи над прогнозата до 2020г. Силният икономически растеж в страната ще доведе до добри данъчни постъпления и продължаващи субсидии от държавата. Рейтингът остава стеснен от развиващата се, но небалансирана институционална рамка, която ограничава видимостта върху финансовото планиране и политики, както и ограничава малкия общински бюджет, който продължава да подлага финансовите индикатори на нестабилност, е записано в резюмето на агенцията.

Според нея, българските местни и регионални власти оперират при все още развиваща се институционална среда, което продължава да ограничава предсказуемостта за техните финанси, предвид важната роля на централната власт в България в отношенията централна-местна власт. Прави се извод, че на управлението на общинските финанси липсва дългосрочно финансово планиране, което в крайна сметка отслабва предсказуемостта и ефикасността на правенето на политики.

Регионалната икономика вече се радва на ниска безработица и високи работни ставки, но населението на общината намалява подобно на това в останалата част от България. Финансовите индикатори на общината вероятно ще останат обект на нестабилност, предвид малкия мащаб на бюджета и засилването на разходите.

Според прогнозите на агенцията, общината ще поддържа стабилен баланс на оперативните разходи, подкрепен от продължаващия икономически растеж на национално ниво, което ще засили собствените ѝ приходи, както и държавните трансфери.

[ad id=“263680″]

От Стандарт&Пуърс предвиждат Стара Загора да финансира част от капиталовите си разходи чрез поемане на временен дълг като мостово финансиране за покриване на разходи по проекти с бюджет от ЕС.

Очакванията са покриването на ликвидността да остане стабилно през следващите 12 месеца. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon