„Стандарт енд Пуърс“ препотвърди кредитния рейтинг „ВВВ-“ на Община Стара Загора

ЗАРАТА: Mеждународната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“ препотвърди дългосрочния кредитен рейтинг „ВВВ-“ на Община Стара Загора за 2021 г.

Перспективата остава стабилна, благодарение на усилията на Общината да поддържа разумни нива на дълг и стабилна ликвидност, въпреки по-ниските приходи в следствие от пандемията COVID-19.

Рейтингът на Община Стара Загора е подкрепен и от ангажимента на градската управа за ограничаване на разходите, което запазва ниско нивото на дълга. Прогнозата на анализаторите е за икономически растеж от 3% и продължаващо възстановяване на икономиката и общинските приходи, което ще позволи на общинския бюджет в средносрочен план да остане в стабилно състояние. Въпреки силните финансови показатели на Община Стара Загора, все още остава ограничена предвидимостта на дългосрочната финансова политика на града, поради характера на институционалната рамка, при която функционират българските градове и важната роля на централната власт в България в отношенията централна-местна власт. Градът финансира повечето от изпълняваните си проекти с европейско финансиране, което допринася за нисък, макар и покачващ се, дълг, което намалява напрежението върху общинския бюджет.

Според международната агенция, управлението на общинските финанси в краткосрочен план е адекватно, но липсва дългосрочност в планирането, което оказва влияние при процеса на формулиране на общинските политики. В оценката също се посочва слабият местен банков сектор, който е отражение на този в страната, и важността му за осигуряване на външна ликвидност.


image0 (9K)