Станишев: Мобилизацията води до ескалация на военния конфликт в Украйна

„Ще има ескалация на конфликта – мобилизацията говори за това, че към момента силите, които са пратени на бойното поле в Украйна, не са достатъчни за целите, които Кремъл си е поставил. Безусловно ще има отговор и от украинска страна, и от страна на Запада. Очаквам в най-скоро време украинските сили да използват ситуацията преди тази мобилизация да е дала ефект в полза на Русия, защото тя отнема време: докато се съберат хората, докато ги въоръжат и подготвят. Очевидно, че сега ще има превантивен отговор от страна на Украйна, особено след контранастъплението около Харков, което беше много успешно“, коментира по повод обявената преди дни от руския президент Путин частична мобилизация лидерът на ПЕС Сергай Станишев в предаването „Брюксел 1“ на Bulgaria ON AIR.

На въпрос но водещата може ли да се избегне пълномащабна война, лидерът на ПЕС отговори: „Тя си е достатъчно мащабна и сега. Трябва обаче да се избягва въвличането на други страни, най-малкото пряко. Защото разбираме, че НАТО косвено оказва всяческа подкрепа на Украйна – не само с въоръжение и с разузнаватени данни, спътници, а вероятно и с офицери, които планират операциите и всичко останало. Аз винаги припомням опита на Вили Бранд, който през 1969 година започва своята нова източна политика за политически диалог и разбирателство – една година след най-мрачния период на Студената война – окупацията на Чехословакия.  През 1974 това дава плодове – Акта от Хелзинки, кйто е най-добрият политически документ за Европа, произведен по време на Студената война.

Трябва кураж, трябва постепенно да се излиза от военната риторика, защото всяка риторика създава нови реалности и ескалира допълнително. Засега не виждам знаци нито от едната, нито от другата страна. Всички вярват, че ще постигнат победа на бойното поле, което ще доведе само до ескалация и до нови десетки хиляди загинали и от двете страни, което само по себе си е трагедия,“ заяви Станишев в разговор с Милена Милотинова.
„Аз смятам, че Европа е тази , която винаги трябва да търси политическото прешение. Европа на първо място е проект на мира, а не на войната. И когато чувам и от европейски видни фигури изключително военнизирана риторика, това ми реже слуха, защото не отговаря на концепцията на Европа“, коментира лидерът на ПЕС.

По думите му всяко действие като санкциите трябва да бъде много внимателно премислено като икономически последици.

„Европа положи много усилия да намери алтернативни доставки. Частично те са успешни Частично – не обаче. Защото да компенсираш повече от 40% от доставките на газ за няколко месеца е практичеки невъзможно. Това създава много остра среда – и като количества, и като цена. Публично известно е, че втечненият газ, който се доставя с танкери, е с около една трета по-скъп от газа, който върви по тръби. Такава е технологията, много повече инвестиции са направени за да се транспортира и това се отразява на цената. Затова зимата ще бъде без съмнение тежка. Никой не може отсега да каже колко тежка. И точно затова трябва да се мисли за много мощен пакет – икономически и социален в подкрепа на бизнеса, за да може да оцелее, както и на домакинствата. Някои правителства са вече готови с това. Германия приготви пакет 65 млрд евро в помощ на бизнеса и домакенства. Вероятно всяко правителство ще прави това. Важно е да знаем какво прави българското в това отношение, собено след изборите,“ подчета лидерът на ПЕС.

Той настоя за максимална мобилизация и като общество, и институции, за да се ускори Плана за възстановяване, като подчерта че той не е с хоризонт 7 години, като редовният евробюджет, а 4 години. И за България една година вече е изпусната. „Важно е парламентът като се формира и правителството да се фокусират върху това, защото това е механизъм за компенсация,“ заяви лидерът на ПЕС, който няма да участва с номинация за пореден – четвърти мандат на тази позиция.

Целия разговор на Милена Милотинова със Сергей Станишев вижте във видеото.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)