Стара Загора почита героите си от Руско-турската война

Днес Стара Загора чества 144 години от епичните боеве за града по време на Руско-турската война. В знак на признателност точно в 10.00 часа едновременно бяха поднесени венци и цветя на „Паметника на Трета опълченска дружина и подп. Калитин”, „Паметника на защитниците на Стара Загора 19 юли 1877г.“, „Паметника на загиналите във войните старозагорци“, Мавзолей-костница „19 юлий 1877“ и Паметника на загиналите българи и руси в Старозагорския и Джуранлийски бой – 19/31 юли 1877 г.“.

Кулминацията на честванията, посветени на тази паметна за Стара Загора дата, ще започнат в 20.30 ч. на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

Паметник на загиналите във войните старозагорци

Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират Тържествена вечерна проверка и поднасяне гирлянд на славата и венци в знак на признателност към всички свидни жертви, загинали в тежките боеве за защитата на града и опожаряването му.

Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отправи молитва за града и неговите жители и ще произнесе слово.

Паметник на защитниците на Стара Загора 19 юлий 1877 г.

 

В концертната програма участват: Гайдарски състав „Големите гайди“, при Архиерейско наместничество град Асеновград с ръководител Стефан Янев, Певческа група „Надежда Хвойнева“, Асеновград с ръководител Стойчо Карънлъков и Любомир Петов-солист на БНР и Ансамбъл „Българе“, фолклорна формация „Родопска песен“, Асеновград с ръководител Делян Тодев, Златина Узунова-солист на Държавен фолклорен ансамбъл „Родопа Смолян“ и нейните ученици от „Орфееви звуци“, Смолян и златните старозагорски гласове, певиците от Детско-юношески народен хор „Жарава“ при Народно Читалище „Родина 1860“ Стара Загора с ръководител Даниела Дюлгерова.

Паметник на загиналите българи и руси в Джуранлийски бой

До 20.30 ч. ще бъдат излъчвани на видеостена архивни кадри от минали чествания, както и част от възпоменателната историческа реконструкция на боевете край Стара Загора и спасяването на Самарското знаме по време на Руско-турската война, осъществена от дружество „Традиция“ през 2017 г.

Мавзолей-костница „19 юлий 1877“

Вечерта ще завърши с илюминации.

 

 


image0 (9K)