Осъдиха старозагореца Костадин Костов, който уби Гергана Проданова и я натъпка в куфар

Старозагорецът Костадин Костов, който уби бившата си жена Гергана Проданова в английския град Ексетър, бе осъден на доживотен затвор, съобщава, “Дейли мейл”, цитиран от „Монитор“. Той е бил жесток и ревнив мъж, който не е могъл да понесе да види Гергана щастлива с някой друг. Действията му са били студенокръвни и добре замислени, заявява следователят по делото.

Журито нареди българинът да лежи поне 19 години без право на помилване. 43­-годишният мъж уби майката на 3-­те си деца в апартамента си на 4 август 2016 г., след като тя му признала, че се е влюбила в друг нашенец ­ Тихомир Тодоров. След като я убил, ревнивецът натъпкал голото тяло на жена си в куфар и го занесъл до жп линия в града. Костов се дегизирал с бейзболна шапка, за да не бъде разпознат. Въпреки това улична камера го заснема как по тъмно сутринта на 7 август той бута куфара и спира няколко пъти, за да си поеме въздух от тежкия товар.

Полицията се консултирала с експерт, който анализирал походката на убиеца и доказал, че това е Костов. Освен това в дните след убийството на Гергана Проданова Костадин сменил обичайния си път от работа до вкъщи. Той започнал да се отклонява от маршрута си, за да посети мястото, където захвърлил жена си. Проверка в компютъра му показала, че ревнивият мъж търсел в интернет на български за колко време се разлага труп.

38-­годишната Гергана бе обявена за издирване на 4 август 2016 г., след като не се появила на работа като чистачка в хотел “Свети Давид” в град Девън. Останки от тялото ѝ бяха намерени близо до жп линията на 16 август. Открити са от работник, надушил неприятната миризма от куфара, който бил наполовина заровен и покрит с клони. Лекарите не могли да установят причината за смъртта ѝ, тъй като тялото било силно разложено.

След изчезването ѝ Костов изпратил серия от фалшиви съобщения във фейсбук на близки на Гергана и на новия ѝ партньор, за да ги заблуди, че тя е все още жива. В тях Костов се представял за жена си и пишел, че е на летище Бристол на път за България, защото майка ѝ е починала. По време на процеса българинът заявил, че е невинен, но на журито му отнело само 1 час, за да го прати зад решетките. Изслушан е и записан скайп разговор между двамата, преди да се премести при нея, от който става ясно, че Костов е заплашвал със самоубийство с хапчета. Костадин и Гергана живели заедно 15 години, преди тя да се премести в Ексетър през декември 2015 г.

Според разследващи жената често била подлагана на домашно насилие от мъжа си. Обсебеният убиец я последвал в Англия през 2016 г. в опит да си я върне. Полицията преровила 14 тона боклук, за да открие дрехите на Гергана. Те били разкъсани и напоени с кръв от Костов. “Той е бил жесток и ревнив мъж, който не е могъл да понесе да види Гергана щастлива с някой друг. Действията му са били студенокръвни и добре замислени”, заявява следователят по делото.


image0 (9K)