Старозагорската гимназия „Лубор Байер“: Еразъм+ по време на пандемия

Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Лубор Байер“  успешно реализира поредния проект по програма Еразъм+, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор Професионално образование и обучение на тема „По-добри в професията чрез мобилност“. Проектът бе изпълнен съвместно с партньорските  организации  Training Vision, Портсмут Великобритания и Bragamob, Брага, Португалия и включваше мобилност на преподаватели и ученици.

През октомври 2019г. група от девет учители прекарва седмица в град Портсмут. Осъществени са работни посещения в колежа  Havant & South Downs, Университета на Портсмут и компанията ERMC. Учителите се запознават със съвременните тенденции при професионалното обучение, нужните квалификации в строителния сектор и иновативните методи и добри практики при професионалното обучение в строителството и геодезията.

До този момент мобилността на групата от двадесет ученици и двама преподаватели е дълго отлагана. Реализирането ѝ е свързано с трудности при организацията, PCR тестове и притесненията около тях, спазване на противоепидемичните мерки и постоянно носене на маски. Успешната реализация, придобитият опит, положителните впечатления и високата оценка на участниците обаче оправдават положените усилия.

„Настоящият проект по програма Еразъм + беше различен от всички предишни, тъй като бе отложен, дълго чакан и с много неизвестни. Щастливи сме, че все пак успяхме да го реализираме успешно“, разказва Златка Димитрова, придружаващ учител по програма Еразъм Брага, Португалия – 06.06.2021 – 19.06.2021

Учениците от специалност „Строителство и архитектура“ са разпределени на стаж в три строителни фирми, част от дейностите на които се извършваха в градовете Порто и Брага. Младежите имат възможност да проследят и сами да изпълнят някои от основните строителни дейности, характерни за строителен обект, но в реални условия и под надзора на специалистите.

Момчетата и момичетата от специалност „Геодезия“ пък, работят в четири геодезически фирми. Работата им включваа полски измервания с тотална станция и GPS, заснемане с дрон и обработване на данните и работа с  геодезически софтуер.

Организаторите успяват да зарадват своите гости с изключително наситена културна програма, която включва екскурзии до Лисабон, Светилището Фатима и Порто. В деня на националния празник на Португалия групата посещава Виана ди Кастело, град на брега на Атлантическия океан.

„Пътуването от Стара Загора до Брага се осъществи при стриктно спазване на противоепидемичните мерки –честа употреба на дезинфектант и постоянно носене на медицинска маска (дори на брега на океана). В началото това бе огромно предизвикателство за всички нас“, продължава разказа си г-жа Димитрова.

„След настаняването ни в хотела, имахме организирана обиколка на град Брага и околността, при която се запознахме с най-известните забележителности на района. – спомня си преподавателката – На следващия ден учениците бяха представени във фирмите, в които бяха разпределени да проведат стажа си. Някои бяха в града, други извън него, но транспортът до тях беше отлично организиран.“

Хотелът се намира близо до централната част на града и след края на работния ден всеки от участниците в проекта може да се наслади на приятната и спокойна атмосфера.

„В деня на националния празник на Португалия посетихме Виана ди Кастело, град на брега на Атлантическия океан. Църквата там и гледката от върха на кулата й са удивителни. Следващите ни пътувания в почивните дни бяха до Лисабон, Светилището Фатима и Порто. Видяхме места, спиращи дъха. Организаторите се бяха постарали да ни покажат възможно най-много от културните забележителности и традиции на Португалия. Навсякъде срещахме отзивчивост и грижа. Чувствахме се спокойни и знаехме, че зад маските всички са усмихнати, защото го виждахме в очите им. Този проект, реализиран в необичайна обстановка ще остане незабравим за всеки от нас!“ Така завършва разказа си Златка Димитрова.

Резултатите от реализирания пореден проект на гимназията са представени на конференция в залата на библиотека „Захари Княжески“. Участниците запознават аудиторията с дейностите по проекта и с реализирането на производствената практика в Португалия. Официално са  връчени и Европас сертификатите на учениците участвали в проекта.

 

 

 

 


image0 (9K)