Старозагорска гимназия чества 70 години от създаването си

Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“ в Стара Загора чества 70 години от създаването си.

На тържествена церемония снощи в залата на Държавна опера Стара Загора се събраха преподаватели, служители, учители ветерани, ученици, за да отпразнуват юбилея. Сред гостите бяха зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора, д-р Дамян Миков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, проф. Наско Василев, зам.-ректор на Тракийския университет, както и представители на различни научни звена от Тракийския университет.

„Всички ние сме горди с това училище, пожелавам Ви да отстоявате постигнатото във времето напред и последователно. Това е едно от най-хубавите училища, базисно за подготовка на бъдещите ветеринари. Важно е и взаимодействието с Тракийския университет. На Вас ученици пожелавам пребиваването Ви в него да бъде свързано с много емоция, лудории, но и отговорност. Бъдете все така уверени и отстоявайте името на училището си“, пожела при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
„70 години за едно училище са преди всичко години на упорит труд години, години отдадени на знанието, години на съвместна работа между учители, ученици и родители. За да може днес да се похвалите с всички тези успехи. Училището са тревогите, болките, вълненията, радостите, емоциите преживяванията, всичко това, което се случва като училищен живот. Пожелавам Ви да продължавате на изграждате тази успешна училищна общност с много ясна визия за настоящето и успехи в бъдещето“, каза Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката. Тя прочете и специален поздравителен адрес от министър Красимир Вълчев и подари на юбилярите двутомника „Строителите на съвременна България“ на Симеон Радев.

Директорът на гимназията д-р Камен Ябълкаров припомни годините на много труд за издигане авторитета на училището. „Бъдеще има това училище, в което колективът се учи от миналото и посреща предизвикателствата на съвремието“, обобщи директорът . Той пожела ентусиазъм, вдъхновение и много любов през следващите 70 години.
На 25.08.1949 г. по искане на обществеността в Стара Загора отваря врати Държавната мъжка земеделска гимназия „Вилянс“ с директор агроном Никола Островски. На 25.09.1949 г. е открита първата учебна година с 80 ученици от цялата страна по специалността „Земеустройство“ в сградата на основно училище „Кирил Христов“. През годините училището се разраства, построена е специална сграда, отварят се нови специалности в обучението. През 2018 г. сградата на Националната гимназия по ветеринарна медицина бе изцяло обновена и санирана по проект от Оперативна програма „Региони в растеж“. В момента тук се обучават 560 ученици от 21 области и 90 общини. В училището работят 53 педагогически специалисти и 31 служители.
През 70-те години от съществуването на гимназията тук са обучени общо 10 264 ученици.
Най-голямото училище по ветеринарна медицина в страната е носител на орден „Кирил и Методий“ І степен, медал „1300 години България“, както и на престижната награда за безспорни постижения в областта на образователното дело „Анастасия Тошева“.


image0 (9K)