Стартира сайт за писма към депутатите с призив да гласуват за забрана на фермите за кожи в България (Вижте филми)

Стартира сайт за писма към депутатите с призив да гласуват за забрана на фермите за кожи в България.  75% от хората в България не считат, че е оправдано отглеждането и убиването на животни единствено заради кожата им, а 65,6% желаят пълна забрана на отглеждането на животни за кожи

Уебсайт, чрез който всеки гражданин има възможност да изпрати писма до българските депутати и да ги призове да гласуват “за” направеното предложение за забрана на отглеждането, умъртвяването и търговията на животни с цел добив на ценни кожи, е достъпен от днес на адрес: https://ngi.caai.bg/

Сайтът е поредната стъпка от кампанията на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България, която само за няколко месеца събра 51 234 подписа на граждани, обявили се в подкрепа на искането. Подписката бе официално внесена в българския парламент на 22 юни 2018 г. Народните представители имат на разположение три месеца (считано от 4 септември), за да се произнесат с решение.

[ad id=“225664″]

„Освен че дава на гражданите възможност директно да защитят обществения интерес, по този начин можем да изложим пред народните представители всички аргументи относно негативното влияние на фермите за ценни кожи. Ролята и желанието на обществото не са абстрактни понятия. Колкото повече писма получат депутатите, толкова по-ясно ще се уверят в този факт“ – споделят от организацията за защита на животните „КАЖИ“, която е създател на сайта.

Всеки желаещ може да допринесе за успеха на кампанията, като изпрати писма до избрани от него депутати. Народните представители ще получават писмата на служебната си поща, като всяко писмо ще е индивидуално и няма да е част от циркулярна кореспонденция. Освен личното мнение на пишещите, за удобство са формулирани най-основните и важни аргументи (eтични, хуманни, екологични и социални) и всеки, който желае, може лесно да ги добави в писмото си. За приоритетни депутати са посочени тези, от които най-пряко зависи разглеждането на предложението. Това са участващите в Комисията по земеделието и храните, Комисията по околна среда и води и Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Сайтът призовава и към спазване на добрия тон.

След публикуваното преди седмица социологическо проучване на МБМД, което показа, че 75% от хората в България не считат, че е оправдано отглеждането и убиването на животни единствено заради кожата им, а 65,6% желаят пълна забрана на отглеждането на животни за кожи, кампанията за изпращането на писма до депутатите е още едно средство да ги информира и да насочи вниманието към обществения интерес по този въпрос.

Подобни кампании се провеждат в почти всички страни в Европа, където все още функционират ферми за ценни кожи. В резултат на обществения натиск и информационните кампании за вредата от този бизнес, в много страни фермите за ценни кожи вече са история.

Допълнителна информация по темата:

Защо искаме забрана на фермите за ценни кожи в България

Кратък филм за фермата за норки в с. Маджерито край Стара Загора

Кратък нов филм за ферма за норки в Латвия

Сдружение „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ) e неправителствена организация в обществена полза, създадена в България през 2017 г. Чрез образователни и информационни кампании, разследвания, граждански мониторинг на корпоративно и институционално ниво, законодателни инициативи и публични обсъждания, КАЖИ се стреми към повишаване на обществената осведоменост и ангажираност за прилагане на етични и хуманни норми във всички сфери на човешката дейност, свързани с използването на животни. Една от основните кампании на сдружението е свързана с ценните кожи и постигане на забрана на фермите за ценни кожи в България.


image0 (9K)