Стефан Янев: Енергетиката е била неглижирана в последните 10 години

Стефан Янев: Енергетиката е била неглижирана в последните 10 години

Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Енергетиката е сектор, който е бил неглижиран през последното десетилетие, коментира в ефира на Дарик радио служебният министър-председател Стефан Янев.

По думите му това е довело до настоящата ситуация, при която енергийната система работи на предела на своите възможности, но в момента цените са едни от най-ниските в Европа.

Янев твърди, че това, което липсва, е устойчива стратегия за развитието на енергетиката, а проблемите в сектора могат да се решат, ако всички се обединят. Основното в тази тема е да се произвежда евтина енергия, подчерта Янев, цитиран от БГНЕС.

Още по темата

Той смята, че усилията на служебното правителство в този план могат да не проличат веднага, но предстои съвместна работа на всички в областта, заедно с Комисията по енергийно и водно регулиране, както и с Енергийната борса, така че да се търсят възможности за преодоляване на проблемите.

Предвид Зелената сделка, развитието на ядрена мощност изглежда като логичен процес, твърди служебният премиер.

Въпреки че Планът за възстановяване е бил подобрен и е коментиран на експертно ниво в Европейската комисия, непреодолим остава проблемът с поставянето на конкретна дата за затваряне на „Мариците“, коментира Янев. По думите му правителството е изправено пред дилемата дали може да вземе такова решение, или да се опита да намери друго заедно с Европейската комисия.

Според Янев срок до 2036 г. за затваряне на „Мариците“ е приемлив, а тази тема ще бъде поставена в Европейския съвет, като ще се търсят решения. Целта е най-късно до края на септември или в началото на октомври да бъде изпратен Планът за възстановяване.

Освен енергетиката, друг основен проблем в момента е инфлацията, коментира още служебният премиер, допълвайки, че тя е породена от голямото търсене както в Европа, така и по целия свят.

Във връзка с политическата обстановка в България, Янев коментира, че страната е в уникална ситуация – да има трети избори в рамките на година. Той смята, че до това се е стигнало заради неумението на политическите партии да разчетат желанието на хората. Според него е необходимо партиите да търсят път към гражданите и да си задават въпроса защо избирателната активност намалява.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)