Стефан Янев: Мерките не целят да направят ваксинацията задължителна

Макар и непопулярни въведените COVID мерки са най-добрият вариант за справяне със създалата се ситуация, без да се стига до налагане на нов локдаун. Това заявява в своя позиция, публикувана във Facebook, премиерът Стефан Янев.

„Отново искам да подчертая, че тези мерки не целят да направят ваксинацията задължителна за населението. Дълбоко вярвам в свободния избор на всеки един от нас да взима решения за собственото си здраве“, категоричен е премиерът.

„Вярвам обаче, че и всеки, респективно, трябва да може да носи и отговорност за тези решения. В този контекст и сертификатите важат както за ваксинирани, така и за преболедували граждани и за такива, които имат негативен тест. Отново акцентирам, че мерките категорично са временни и ще бъдат отменени в момента, в който ситуацията се нормализира“, уверява Стефан Янев.

Още по темата

22 окт 2021 13:53

37

22 окт 2021 09:05

599

По думите му служебното правителство е осъзнавало, че ще понесе критики заради „непопулярните действия“, предвиждащи въвеждането на т.нар. „зелен сертификат“.

За служебния министър-председател и колегите му „гарантирането на политическото оцеляване и перспектива не могат да бъдат основания“ да се постави под риск живота и здравето на българските граждани.

„Разбирайки добре общественото недоволство и осъзнавайки, че ще понесем критики, особено в разгара на политическа кампания, предложихме временни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. Подчертавам отново, че сме наясно с политическите последици от тези непопулярни действия, но аз, както, уверен съм, и моите колеги, споделяме позицията, че гарантирането на политическото ни оцеляване и перспектива не могат да бъдат основания да поставим под риск живота и здравето на българските граждани, нито можем да си позволим да дестабилизираме нашата здравна система. В ситуация на тежки кризи не очаквайте от мен да се поддам на популизъм, пренебрегвайки най-висшата ценност – човешкият живот, и поставяйки под риск жизнеността на социално-икономическата ни система“, пише премиерът.

В позицията си Янев изтъква, че паралелно с пандемията, служебният кабинет трябва да се справя с кризата с цените на тока и организирането на изборите 2 в 1.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)