Стефан Янев: Не съм получавал покана за участие в бъдещо редовно правителство

Стефан Янев: Не съм получавал покана за участие в бъдещо редовно правителство

Снимка: БГНЕС

image0 (9K)

Служебният премиер Стефан Янев очаква разследващите органи да си свършат работата и да установят причините за двете трагедии – в село Рояк и на АМ „Струма“. Според него това е важно, за да се направят необходимите изводи, които да ни предпазят от подобни трагедии.

Янев заяви пред БНТ, че не е получавал покана за участие в бъдещо редовно правителство. Ако получи, ще обмисли тази възможност, добави той.

Премиерът увери, че държавата ще помогне на пострадалите възрастни хора от дома в село Рояк. Независимо, че това лято са били проверени условията за живот в този тип домове, предстоят нови проверки, съобщи служебният премиер. 

Още по темата

„Разпоредени са нови проверки от Министерството на вътрешните работи по отношение на тяхната безопасност, противопожарна и всичко останало. И от Министерство на труда и социалната политика от гледна точка на условията на функциониране на този тип заведения и цялостната им дейност“, заяви Янев.

По думите му служебното правителство е подготвило промени в закона за обществените поръчки и ще ги предложи на новия парламент.

„Тази промяна ще бъде насочена по отношение на т.нар. инхаус процедури, които в закона ясно е записано, че са само в т.нар. ситуации форсмажор, т.е. в краен случай, при липса на други възможности, но не се използва по този начин“, допълни Янев.

Той посочи, че ситуацията с пандемията от коронавирус се подобрява и има спад в броя на заболелите. Според него това означава, че зеленият сертификат работи.

„Обещах на българските граждани, открито съм го казвал в ефир, че докато съм премиер, няма да налагаме локдаун, обещанието го изпълних“, обобщи служебният премиер.

Той обясни, че всички важни решения по темата са взимани колективно от цялото правителство при търсене на баланс между различните гледни точки.

„Отговорност носим всички ние от състава на Министерски съвет. Президентът Радев, по моя информация, не се е месил в нито едно решение пряко. Ако някой от министрите е разговарял с някакви съображения и са се съветвали (с него), това е съвсем нормална практика, той е държавен глава, има право да има мнение, но пряко вмешателство, пряка отговорност , той няма за нито едно решение“, обясни Стефан Янев.

По отношение на сформирането на ново редовно правителство и участието му в него, Янев заяви, че изчаква как ще протекат разговорите между партиите.

„Нека да видим какви са намеренията, защото всичко зависи от приоритетите, от политиките, които това мнозинство ще иска да изпълнява. Аз бих обмислил такава покана, когато я получа но, нека да не избързваме, защото зависи от всички тези важни неща преди това“, допълни Янев.

Той съобщи, че служебното правителство е подготвило базисен сценарий на бюджета за догодина. Основните приоритети са – подпомагане на бизнеса и запазване на социалната система с грижа за майките, пенсионерите и децата.

източник https://www.investor.bg/…………

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!