Стотици нарушения констатира КЗП при проверки в хранителни вериги

Стотици нарушения констатира КЗП при проверки в хранителни вериги
Стотици нарушения констатира КЗП при проверки в хранителни вериги

Снимка: архив, БГНЕС

image0 (9K)

„651 нарушения, 254 от които са нелоялни търговски практики, е констатирала КЗП при извършени 755 проверки в търговски хранителни вериги“. Тези последни данни съобщи пред БНР Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите.

Още по темата

19 мар 2023 07:30

84

Той подчерта, че проверките са фокусирани върху големите хранителни вериги, защото по-голямата част от хората пазаруват от тях.

По думите му се наблюдава „неприятна и изключително тревожна тенденция“ при нелоялните търговски практики.

„Може би проблемът е бил неглижиран и се е натрупал на пазара. Трябва да му се обърне специално вниманиe, защото този проблем изкривява целия пазар. Прилагането на нелоялна търговска практика от страна на големите търговци принуждава и малките търговци да прилагат същите практики, което изключително много изкривява пазара и е предпоставка за изкуственото завишаване на цената, тъй като на стоките се придават качества, които не притежават, и се продават по този начин на завишена цена, която не отговаря на качеството“, обясни Джалев.

Към момента не е налаган максималният размер на санкция за нелоялна търговска практика, каза Джалев и уточни, че кампанията за проверки е започнала скоро.

„Хубаво е да се помисли и за завишаване на санкциите, тъй като европейската практика е санкцията да е процент от оборота на конкритния търговец, а не като у нас – от 5 до 50 хил.лева. Ако се завишат санкциите, ще има възпиращ и възпитателен ефект“, посочи той.

„Притеснителна е тенденцията за голямо завишаване на цената по веригата от производител до потребител, което не е обосновано от икономически или инфлационни процеси“, подчерта още Джалев.

 

https://www.dnes.bg/

(Visited 20 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!