В страната на прякорите: Защо Георги Иванов е Гонзо, Кубрат Пулев – Кобрата, Васил Найденов – Кеца

България се оказа държавата на прякорите. Има ги навсякъде, но най представителна извадка са съвременните звезди на спорта и шоубизнеса.

Васко Кеца се сдобил с алтернативното си име, докато е пианист на „Тангра”. Един ден се качил на сцената с гуменки, защото му били по-удобни. Оттам тръгнали прякорът му Кеца, но и цяла нова модна вълна прескочила държавната граница, за да достигне до Съветския съюз. Преди това той имало и други прозвища. Първото е Васко Синевата, след като изкарва хита с „Диана експрес” „Синева”. Хора от естрадата разказва че са му викали и Казанчето, заради специфичния танцувален жест, в който сякаш дърпа връзчицата на популярните от соца тоалетни казанчета.

Рекордьор от спорта по брой прякори е най-успешния ни футболист Христо Стоичков. Най-популярният му е Камата, който получава след като заминава да играе в чужбина. Спечелил си го честно и почтено благодарение на кинжалния удар, с който звездата на Барселона разплаква вратарите на конвейр. После се сдоби с Модерния ляв. В началото на кариерата си той започва да тренира лека атлетика от там му тръгва прозвището Кучето, на което той много се дразнел. В игра на  гоненица с децата. Стоичков скочил от втория етаж долу и си изкълчил крака. Треньорът му го пръснал със замразяващ спрей и го информирал, че друго момче ще го замести да състезанието. А той се разревал и се примолил на треньора да изчака до сутринта с решението си. И чудото се случило. Стоичков на куц крак стигнал до пистата, а на състезанието подобрило собствения си рекорд в дисциплината бягане на 60 метра. После с два метра надхвърлил личното си постижение и в хвърлянето на малка топка. Така класирал отбора за бронзово отличие. Заради проявения дух хлапетата започнали да му викат Кучето.

Един от най-големите ни професионални спортисти в момента Кубрат Пулев и известен още като Кобрата. Говори се, че прякорът идва от неговия бърз удар, който е поразяващ като скоростта и отровата на смъртоносното влечуго. Втората и по-вероятна версия, е че приятелите му са го кръстили така за по-лесен изговор на името Кубрат.

Заради сходството в някои елементи от играта на тенис корта,  младият Григор Димитров е сравняван с Роджър Федерер.Така получава прозвището „Бейби Фед“.  Наред с това, коментатори през годините са го кръщавали как ли не, възхитени от ударите му на корта. Прайм-тайм” „Мистър горещ удар”.

Доста аристократично го раздава и певецът Владимир Ампов-Графа. Музикантът е наследник на Тони и Кирил от група „Спешен случай”. Малкият Влади обаче не искал да го свързват с музикалната фамилия, а да върви по собствен път. Творческия си псевдоним получава от баща си Кирил Ампов.

Артистичният псевдоним на Азис тръгва от турски сериал. Васил Троянов Боянов гледал филма и много се разчувства от съдбата на главния герой, който би бил тикнат  несправедливо затвора. Веднага след като вдигнали финалните надписи на филма Васко побързал да се запише екзотичното име, че да не го забрави.

На другия полюс стои колежката му Мария, която за едно нощ се превърна в Мара Отварачката. Причината бе участието й в реклама на бира, в която тя отваря бутилка с отварачка, скрита в деколтето й.

В едно интервю бившата жена на Христо Сираков се пошегува, че е спал поне със 100 манекенки. И оттогава и до днес децата го знаят като Ицо Стоте манекенки.

Футболистът и настоящ треньор Георги Иванов-Гонзо е наричан така заради приликата с едноименния герой от популярното в близкото минало куклено мъпет шоу. Измислил му го Иван Танчовски, докато тренирал в Пловдив. Дори дамите свързани по една или друга причина с него са наричани Гонзовица и една от тях е плеймейтката Светлана Василева, но след като се омъжи за бизнесмена Християн Гущеров е по-известна като Гущеровица.

С християнството се свързва прозвището на бившия футболист Благой Георгиев или Благо Джизъса. Преди време той се оплаква, че това обръщение идвало идващо от англоезичното Исус и го обижда. Новият му прякор е Благо Колизеума. Това име се роди през лятото на 2015 година, когато спортистът бе глобен, докато драскаше името на бившата си жена Есмер върху амфитеатъра в Рим, пише „Телеграф”.

 

 


image0 (9K)