Струва ли си да смениш двигателя с вътрешно горене с електрически?

Електрическите коли са все по-популярни, но си остават скъпи. Заслужава ли си стандартни бензинови или дизелови автомобили да бъдат преоборудвани така, че да се движат с електричество? Как става това?

Преобразуването на дизелови автобуси в електрически е не само впечатляващо от технологична гледна точка, но и нещо много смислено и полезно за всички„, казва шефът на фирма „Elerra“ от германския град Ерфурт Ханс-Георг Херб. Тя се е специализирала в преустройването на бензинови и дизелови автомобили в електрически. „Изглежда просто, но всъщност е високотехнологична дейност„, добавя той, цитиран от Дойче Веле.

image0 (9K)

С електроенергия е по-евтино

В зависимост от капацитета на батерията, преоборудването излиза между 300 и 340 хиляди евро за автобус. Но си заслужава, тъй като един нов електрически автобус струва двойно повече, уверява Херб.

Интересът към трансформирането на стари автобуси и превръщането им в електрически според нормите на ЕС е огромен. Шефът на фирмата от Ерфурт се надява през следващата година да преоборудват между 60 и 70 дизелови автобуса, а през 2023 – от 200 до 300 автобуса в сътрудничество с други сервизи.

Само в Германия около 3000 автобуса годишно трябва да бъдат подменяни с нови електрически, а в ЕС – над 15 000 на година. А големите фирми изостават с производството на електрически автобуси, които са много търсени, тъй като тяхната поддръжка е много по-лесна, а задвижването им с електричество е с до 60 процента по-евтино.

Изгодно ли е преоборудването и на личните автомобили?

Вграждането наелектромотори принципно е възможно при всички видове автомобили. Процедурата включва отстраняването на двигателя с вътрешно горене и на скоростната кутия на автомобила и подмяната им съответно с електромотор и батерия. Отделно от това е необходима и нова електроника, която инженери разработват специално за всеки различен модел.

При по-старите автомобили преоборудването излиза от 10 000 евро до няколко пъти по толкова в зависимост от колата, казва Херб и дава пример с лимузина Ягуар Даймлер от 1993 година, чието преустройство е излязло 60 000 евро. Той обаче е честен и казва, че превръщането на ретроавтомобили в електрически е неизгодно от чисто икономическа гледна точка, защото те много по-рядко се карат. При тях преоборудването в електрически е по-скоро хоби.

По подобен начин стоят нещата обаче и при обикновените леки коли. Херб е получавал запитвания например от собственици на Фолксваген Поло. На тях той отговаря, че много по-евтино би им излязло да си купят нов електрически Фолксваген E-Up. Освен това е за предпочитане фабрично произведеният електромобил пред този, в който допълнително са били монтирани електромотор и батерия.

Как стои въпросът с товарните коли?

В сервиза на Херб чакат за преоборудване също и три нови камиона. Освен електромотор и батерия те трябва да получат и специален софтуер. „Те са много добри за снегопочистване и искаме да подготвим една малка серия, която да работи в градски условия през зимата“, казва шефът на фирма „Elerra“.

И други сервизи в Германия и Европа също предлагат тази услуга. Техни клиенти засега са основно общини, които трябва да изпълняват новите екологични норми на ЕС и искат да намалят замърсяването и шума в населените места. Междувременно и фирмите-доставчици, като американската „UPS“, усилено преоборудват превозните си средства в електрически.

https://www.dunavmost.com/====… Натисни СПОДЕЛИ, моля!

(Visited 45 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!