Съвети за тийнейджъри: Как да живеят здравословно

Тийнейджър, това е период, в който тялото и мисленето на детето се променят и понякога преходът е доста емоционален и не винаги приятен.

[ad id=“225664″]

Тези години са много важно за тялото и правилните навици на хранене. Здравословното хранене и  спортуването са неща, които трябва да ви носят удоволствие на вас самите, а не защото мама и татко ви казват.

Когато здравословния начин на живот стане ваше ежедневие тялото и мозъкът ще ви служат правилно. Ще ви се отблагодаряват със здраве, енергия, добро настроение.

Ето съвети как да живеете здравословно, ако вече сте тийнейджър.

Наблягайте на плодовете и зеленчуците, ако искате тялото ви да се развива здравословно и правилно. Световната здравна организация твърди, че тийнейджърите трябва да хапват около 5 порции плодове и зеленчуци на ден. Истината е, че по-голямата част консумират много по-малко. Плодовете и зеленчуците осигуряват важни витамини и минерали. Те са нужни на тялото за да расте и да функционира правилно. Диетата, богата на плодове и зеленчуци, също помага на тийнейджърите да са чувстват сити, без да приемат излишни калории.

[ad id=“263680″]

Движете се,  упражненията правят много повече от просто изгаряне на калории. Участието във физическа активност помага за поддържането на сърцето и белите дробове силни. Произвежда ендорфини – химикали, които подобряват настроението. Една добре балансирана тренировъчна програма включва аеробни упражнения, тренировки за сила и гъвкавост. Консултирайте се със специалист и направете своя собствена тренировъчна програма, която да ви поддържа здрави и енергични.

[ad id=“236993″]

Внимавайте какво пиете, тялото  е съставено от  две трети вода, за това е толкова важно да бъде добре хидратирано. Газираните напитки, соковете в кутия от супермаркета, енергийните напитки и всички тези, които съдържат добавена захар или кофеин са вредни за всеки организъм и най-вече за този, който се развива. Ако искате да хидратирате тялото си здравословно, заложете на чистата вода, прясно изцедени плодови и най-вече зеленчукови сокове и билков чай.

[ad id=“236999″]

Наспивайте се добре, според Американска клиника тийнейджърите се нуждаят от поне девет часа сън всяка нощ, за да бъдат в най-добрата си форма през деня. Звучи лесно, но с ранното ставане за училище, ученето до късно и изкушенията на социалните мрежи и интернет получаването на достатъчно сън може да бъде предизвикателство. Направете си програма за сън, която ще ви осигури достатъчно ползотворна почивка, която освен пълноценния сън да включва и поне час преди лягане за почивка на тялото и ума. Изключвайте електронните устройства през нощта, за да можете да си починете добре и да се заредите с енергия.


image0 (9K)