Съдебна реформа и ДПС извън властта. „Демократична България“ обяви условия за подкрепа на кабинет

Обединението „Демократична България“ обяви ключови приоритети, спрямо които ще преценява дали ще даде подкрепата си за съставяне на правителство на някоя от другите партии в 46-ото Народно събрание.

Сред тези приоритети са дълбока съдебна реформа, управление, което държи трайно ДПС извън властта, както и провеждането на парламентарни разследвания на случаите „Росенец“, „Лукойл“, „ТЕЦ „Варна“ и Българската банка за развитие.

Реакцията на „Демократична България“ идва малко след първата пресконференция на „Има такъв народ“ – партията на Слави Трифонов, която спечели парламентарните избори на 11 юли. Представителите на ИТН казаха, че формацията е готова да обсъжда политиките на кабинета, който ще предложат, но не и хората в него. Освен това те посочиха „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри, вън!“ като формациите, от които ще очакват подкрепа.

Сега от „Демократична България“ посочват, че след свикването на парламента ще започнат консултации във формат парламентарни групи „за установяване дали има политически сили, които са готови да работят за тези приоритети и спрямо това ще оценяваме готовността си да подкрепим едно или друго предложение за управление и формата на такава подкрепа от наша страна.“

Приоритетите на обединението са следните:

  • провеждане на дълбока съдебна реформа чрез конституционна промяна на ВСС и прокуратурата и отстраняване на сегашния състав на ВСС и на Гешев;
  • конструиране на мнозинство и управление, което държи ДПС трайно извън властта, включително като преустанови влиянието му върху законодателството, регулаторите, администрацията и службите, както и ключови сектори от икономиката като енергетиката;
  • провеждането на парламентарни разследвания по отношение на Росенец, Лукойл, ТЕЦ Варна и пристанището към него, ББР и Булгартабак, с цел осветяването на механизмите за влияние на Сарая. Не може да има разрушаване на корупционния модел без решителна лустрация.

„За нас е важно да отстраним политически Борисов като последно проявление на този модел. Но е важно и да приложим цялостна програма за елиминиране на самите предпоставки за модела“, посочват от формацията.

„Важен урок, който цялата демократична общност научи през 2013 г. е, че отстраняването на ГЕРБ с помощта на ДПС не е дълбока промяна в модела, а само негово ново презареждане. Хубавото е, че в този парламент изолирането на ДПС е възможно. Въпрос на воля и свобода на действие.“

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .

(Visited 3 times, 1 visits today)