Съдът обяви ареста на Пламен Бобоков за незаконен

Арестът на бизнесмена Пламен Бобоков на 9 юли миналата година за 24 часа по Закона за МВР е немотивиран и незаконосъобразен, приема Софийският районен съд (СРС) в свое решение, цитирано от сайта „Дефакто“.

Тогава беше проведена акцията на прокуратурата в сградата на президенството, в рамките на която бяха задържани и съветниците на държавния глава Пламен Узунов и Илия Милушев. Именно в деня на тази операция беше проведен първият от серията антиправителствени протести с искане за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

През ноември съдът обяви за незаконен ареста на Милушев, а сего това става факт и по отношение на Пламен Бобоков. След акцията в президентството той получи заедно с Пламен Узунов обвинение за търговия с влияние. Специализираната прокуратура твърди, че двамата са участвали в престъпен сговор, чрез който Узунов предавал информация на Бобоков за политическата ситуация в Либия и Украйна, с която бизнесменът не можел да се сдобие правоморено.

image0 (9K)

В края на ноември 2020 Окръжната прокуратура в Русе обвини Бобоков и за държане на нерегистрирани ахеологически обекти, представляващи национално богатство.

Пламен Бобоков и брат му Атанас официално са в полезрението на разследващите от края на май, когато станаха обвиняеми за участие в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души. Специализираната прокуратура твърди, че те са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната компания на „Монбат“ – „Монбат Рисайклинг“.

Заради това разследване Атанас Бобоков прекара в следствения арест половин година и беше освободен едва миналия петък срещу рекордната гаранция от 2 млн. лв. През това време брат му плати две гаранции за свободата си – от 1 милион и от 10 000 лв.

Братята смятат, че активността на прокуратурата е част от сценарий за изземване на бизнеса им от страна на депутата от ДПС Делян Пеевски. Пламен Бобоков направи такова твърдение още в края на септември пред Свободна Европа.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

(Visited 4 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!