Съдът оправда Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

Софийският градски съд оправда Йоан Матев за убийството в Борисовата градина преди 6 години, съобщи БТА. Присъдата не е окончателна.

Според съдебния състав безспорно е доказано, макар и с косвени доказателства, че Матев е лицето, заснето на камерите. От друга страна обаче нямало нито косвени, нито преки доказателства, че Матев е държал ножа, с който е убит 15-годишният Георги Игнатов.

Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на състава и един от членовете на съдебния състав, т.е. решението е взето с 3 на 2 гласа в полза на подсъдимия. Съдът също така измени наложения домашен арест на Матев в мярка „Подписка“.

image0 (9K)

Прокурорът по делото Зоя Мананска заяви, че има доказателства, уличаващи Матев и добави, че съдебните заседатели са решили делото, повлиявайки се от пледоарията на адвокат Лулчева. Тя допълни, че прокуратурата ще протестира оправдателната присъда.

Йоан Матев е подсъдим за убийството на 15-годишния Георги Игнатов, който почина от прободни рани на 2 юни 2015 г. в столичната Борисова градина. В момента на убийството Матев е бил непълнолетен.

Малко след убийството полицията разпространи запис, на който се вижда тичащ младеж в района на парка, за когото се предполагаше, че е извършителят, припомня „Дневник“. Последва продължително издирване и призиви към гражданите, ако разпознаят момчето от записите, да се свържат с полицията. Матев беше задържан през февруари 2017 г., но визуално се различаваше от снимките и кадрите, а по време на процеса негови съученици разказаха, че също са забелязали промяна.

Ножът, с който прокуратурата твърди, че е убит Игнатов, беше открит близо до местопрестъплението. Това се случи след като братът на подсъдимия Марсел Матев заведе полицията до мястото, където е скрито оръжието. Експертизата обаче не откри ДНК материал по него, а братът, който е ключов свидетел в процеса, се възползва от правото си да не дава показания пред съда. Според разследващите Йоан Матев е разказал пред брат си за убийството, но това обстоятелство така и не бе доказано.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

(Visited 20 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!