Съд постанови: вдигането на автомобил с „паяк“ е незаконно

Вдигането и репатрирането на автомобили от служители на общинското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи“ е незаконно. Това постанови Административния съд във Велико Търново след подадена жалба на ужилен от „паяка“ студент.
Според магистратите служителите на общинското дружество не са служители на общинската администрация и затова те не могат да налагат административни мерки за нарушение на общински наредби, пише „Монитор„. Те могат само да оказват съдействие на полицията и пожарната при установяване на някаква нарушение, като организират и контролират преместването на автомобила, но не могат да съставят актове и да репатрират.
„Спирането на автомобил в зона за платено паркиране без заплащане не е основание за принудително преместване на автомобила, тъй като не пречи на останалите участници в движението. Нормалното би било поставянето на скоба и заплащане на реалния престой – по 1 лв. на час, а не високите такси за престой на вдигнатия автомобил на наказателен паркинг“, коментират от съда.

Според съда с вдигането и преместването на автомобила на жалващия се студент, служителите на „паяка“ са нарушили конституционното право за частна собственост на младежа.

(Visited 2 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!