Създателят на „новичок“: Отровените могат да бъдат спасени само от летален изход

Създателят на отровата „Новичок“ Вил Мирзаянов, който от 23 години живее в САЩ, разказа в интервю за руската секция на Би Би Си, цитиран от topnews.ru, за антидота на токсичното вещество и шансовете за оцеляване на бившия служител на ГРУ и английски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

[ad id=“225664″]
Според Мирзаянов отравянето може да бъде определено от свиване на зениците и влошаване на зрението. След това, ако дозата е по-голяма, започват конвулсии и дишането спира. Първата помощ са атропин и атеин (това са антихолинергични агенти, използвани като антидоти на фосфороорганични токсини).

[ad id=“263680″]
„Има разработени и други, по-мощни антидоти. Те помагат да бъде спряно действието на тази отрова. Но! Те не могат да излекуват човек“, отбеляза Миржаянов.

Химикът обяснява, че Сергей Скрипал и дъщеря му могат да бъдат спасени единствено от летален изход.

[ad id=“237001″]

„Англичаните най-вероятно са въвели, макар и със закъснение, атропин или атеин във вените им и са помогнали. Но те вече имат необратими увреждания в целия организъм „, казва Мирзаянов и допълва, че би искал да се извини на Сергей Скрипал, че е „участвал в разработването на това оръжие“.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)