Със старта си съборът „Богородична стъпка“ раздаде награди на признание

За единадесети пореден път днес стартира Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Домакин на форума е курортът Старозагорски минерални бани.

Близо 4000 изпълнители на различни възрасти от всички краища на странатаще се качат на сцените и ще представят съхранената с любов фолклорна съкровищница на България.

Bogorodi4na_stapka (8)„Вие сте важните хора днес, тези които правят възможно за единадесета поредна година да се случва традициония събор „Богородична стъпка“. Всички вие, участници и зрители, които превърнахте в традиция, и в празник този престижен форум. Разширявате го и го правите все по-мащабен и разнообразен. Поздравявам ви и искам да ви помоля – предайте традициите, културата и българския дух на младите хора, защото България има нужда от това. Нека не забравяме кои сме!„ – с тези думи кметът на Община Стара Загора се обърна към участниците във фолклорния форум.

Специален гост на тракийския събор бе евродепутатът Ева Паунова. Тя остана изключително впечатлена от организацията и духа на мащабното събитие. „Трудно ще успяваме да вървим напред, ако не се вслушваме в думите на нашите предци, защото това е гласът на сърцето, нашето, българско. Благодаря на г-н Тодоров, този млад и успешен ръководител, за това, че полага усилия да съхрани българщината и традиционният ни дух.“
Красимир Премянов, председател на Тракийските дружества в България, връчи най-високото отличие за тракийците на градоначалника на Стара Загора Живко Тодоров – златен медал „Капитан Петко Войвода“-за принос към развитието на тракийската организация, не само в Стара Загора, но и в България.
Със златен юбилеен плакет „120 години организирано тракийско движение в България“ бяха удостоени председателят на Общински съвет Стара Загора Емил Христов и Петра Мечева -председател на Тракийско дружество „Одринска епопея Стара Загора“.

На събитието присъстваха още Илиана Иванова – представител на България в Сметната палата в Люксембург, доц.д-р Венцислав Велев от Министерствотона културата, областният управител инж. Георги Ранов, депутатът от 43-то НС Кирил Добрев, заместник -кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, проф. Иван Въшин – ректор на Тракийския университет в Стара Загора, Станчо Станев – кмет на Старозагорски минерални бани,Ваня Михайлова – президент на Зонта клуб, и още – членове на централното ръководство и върховния комитет на Тракийските дружества в България.
Изпълнителите ще бъдат оценявани от жури в състав: доц. Наталия Рашкова от Института за фолклор при БАН, доц. Валентина Райчева от Института по етнология и фолклористика при БАН, Калинка Сгурова – народна певица, фолклористът Крум Георгиев, композиторът Кирил Тодоров и Димитър Колев -фолклорист и музикант.
Почетен гост на фолклорния събор е актьорът Васил Михайлов. Той ще присъства на празничният концерт, който започва в 19.00 часа . Участват още Манол Михайлов, Калинка Згурова и Фолклорен ансамбъл „ Родопа“ – Смолян . Час по рано ентографът д-р Невена Даскалова ще представи фолклорният ревю – спектакъл „Тракийска хубост „.В 21.00 часа Костадин Михайлов ще представи „Нестинарска магия от Странджа„.
Конкурсната програма продължава и утре. Награждаването на отличените е от 16.00 часа на 28 август. Концерт ще изнесе Общински фолклорен ансамбъл „ Загоре“.
Организатори на Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ са Община Стара Загора, Съюза на Тракийските дружества в България,Тракийско дружество „Одринска епопея“, кметство Старозагорски минерални бани, Общество за фолклор, НЧ „Христо Ботев 1952“ Старозагорски минерални бани и Министерство на Културата.
Единадесетото издание дава сцена на близо 4000 участници, от 64 български общини. 200 са съставите, които ще се представят на 27 и 28 август на двете сцени в парка на курортното селище Старозагорски минерални бани.


image0 (9K)