С лодка до Европа. ООН предупреди ЕС да не прогонва бежанците от границите

Мигранти на сръбско-унгарската граница.

Бежанците са все по-застрашени от това да бъдат насилствено прогонени от европейските граници. Това се казва в доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

Докладът засяга практиката да се отпъждат бежанците от граничните зони и насилието, с което това е съпроводено. В него се казва, че пристигащи лодки с хора биват изпращани обратно в открити води, а тези, които достигат брега, са принудени да го напуснат. Пристигащите по суша биват арестувани и след това са принудени да се върнат в съседна страна, без да се разглежда правото им за международна закрила. Агенцията на ООН призовава държавите да разследват подобни случаи и да спрат тези практики.

Европейската бежанска криза ескалира през 2015 г., когато стотици хиляди бежанци напуснаха домовете си след войните в Близкия изток. По данни на Евростат на територията на Европа убежище са потърсили над 2 милион бежанци само през 2015 и 2016 година.

Европейската конвенция за правата на човека и законодателството на Европейския съюз изискват от държавите да защитят правото на всеки, който търси убежище, дори ако е влязъл неправомерно в страната. Властите нямат правомощията да откажат влизане в страната без предварителна индивидуална оценка на всеки търсещ закрила.

„Зачитането на човешкия живот и правата на бежанците не е избор, това е законово и морално задължение“, коментира заместник-върховният комисар за международна защита Джилиан Тригс.

В началото на 2021 г. беше съобщено за хиляди бежанци от Афганистан и Пакистан, които са блокирани на границите в Босна и Херцеговина в условията на настъпилата зима. Тогава правозащитни организации призоваха европейските институции да предприемат действия по случая.

Броят на пристигащите бежанци в Европейския съюз продължава да намалява всяка година. Броят на пристигащите по море и суша през 2020 г. е намалял с 23% в сравнение с 2019 г.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)