С

Личностите на Стара Загора в „Кой кой е“ са подредени по азбучен ред, а не по време или значимост. Целта е създаването на местна „Уйкипедия“, която всички заедно да попълваме, запазвайки старозагорци завинаги живи.

А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О

 

П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я

Сава Койчев САВОВ; 16.07.1946 г., Раднево; журналист; висше образование ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“; над 1000 статии в централния и местен печат; 300 ТВ предавания „Поглед“ и „Обектив“, сценарист на 4 документални и телевизионни филма: „И един твой син, Българийо“, „Шипка разказва“, „Трети март“, „неподвластен на времето“, „С полета на птиците“, награди на СБЖ и БФС

Хоби: спорт /плуване, тенис, туризъм/, книги, театър, опера, риболов

Девиз: Никога бяло знаме!


Саша Петрова КРЪСТЕВА ; 15. 02. 1953 г., с. Бреница; инженер; висше образование


Сашка Панайотова СТОЯНОВА; 18.06.1965 г., Стара Загора; журналист; висше образование; работила е като учител и водещ и репортер в ТВ „Верея“.

Хоби: четене на книги

Девиз: Бъди такъв, какъвто си.


Светла Бориславова Димитрова; 23.05.1957 г., Шумен; историк; висше образование; научен сътрудник

Хоби: четене на книги, гледане на филми

Девиз: Няма зло, има нееволюирало добро


Светла Димова МИХАЙЛОВА; 22.10.1951 г., Нова Загора; икономист; висше образование


Светла Тенева ТЕНЕВА; 12.01.1977 г.; журналист; висше образование българска филология и журналистика

Хоби: музика

Девиз: Бъди винаги на върха.


Светлана Ганчева НОНЕВА-СТОЯНОВА; 26.07.1967 г.; лекар; висше медицинско образование;

Девиз: Добро здраве и безопасност – добър бизнес.


Светлана Иванова, БОЙЧЕВА, д-р,-24.03.1949 г.; биолог; висше образование; научна област: работи в областта на изследване на млечнокиселите бактерии и създаване на пробиотик за свине и птици. Защитила докторска дисертация през 1988 г. на тема: „Проучване инхибиторните свойства на някои млечнокисели бактерии спрямо ентерогенни Е.соli”. Доцент е от 2001 г. Член на научния съвет на Научно-изследователския институт по млекарство „Проф. Н.Димов“; има десетки научни публикации.

Хоби: четене на художествена литература

Девиз: Докато дишам, надявам се.


svetlana vaize_resizedСветлана Йорданова Стоянова-Вайзе

Родена на 5 октомври 1963 г. в София, в семейството на Йордан и Веселина Стоянови. Има брат Алексан­дър. Завършва ГПРЕ „Максим Горки” в Стара Загора, Библиотекарския институт и СУ „Св. Кл. Охридски”, специалност право, в София. Работи в Специализи­рана прокуратура, като следовател и завеждащ следс­твен отдел. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (1981 – 1990). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турне до Естония. Има съпруг и син Александър.


Светлана Кънчева ПЕТРОВА; 27.02.1969 г.; лекар; висше образование;


Светлана Радославова ГЕОРГЕНОВА; 29.08.1960 г., Стара Загора; журналист; висше образование зооинженер

Хоби: животът в цялото му разнообразие


Светлана Славова КОЛЕВА; 31. 01. 1966 г., Стара Загора; учител; висше образование


Светлин Генов ТАНЧЕВ; 31.05.1953 г., гр. Кнежа; зооинженер; висше образование – ВИЗВМ – Стара Загора. Доктор на селскостопанските науки. Бил е Ректор на Тракийски университет и Кмет на Стара Загора.


Светлин Стоев; 10.07.1966 г., Стара Загора; художник сюрреалист; селекционира изчезващата доскоро българска порода „Каракачанско куче“.


svetozar vasilev_resizedСветозар Василев Василев

Роден на 5 февруари 1965 г. в Пловдив, в семейството на Васил и Елена Василеви. Има брат Петър. Завър­шва основно образование в село Поповица, Пловдив­ско, ТВМ „Ив.П.Павлов” и ВИЗВМ, специалност вете­ринарна медицина, в Стара Загора. Работи като на­чалник на ДВСК и директор на ОДБХ в Пловдив и има частен бизнес. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1981). Участва с ансамбъла в концерти в града и стра­ната и в турнета до чужбина. Има съпруга Нина, дъщеря Елена и син Васил.

*Майка му Елена е песнопойка.


Светозар Пенев ТЯНКОВ, проф. дсн; 02.11.1937 г., Чирпан; зооинженер; висше образование; научна област: кръвни групи и биохимичен полиморфизъм на серумните протеини при овце и кози; защитена докторска дисертация през 1972 г. и Доктор на науките 1988 г. Има над 180 научни трудове, книги, монографии, научно-популярни статии. Има участие в създаването на нови породи овце, признати през 1990 г. Бил е научен секретар на Аграрноживотновъдния факултет 1989-93 г, заместник Декан 1993-94, заместник ректор 1994-95 г. Член на Съюза на учените. Член на Международната асоциация по генетика от 1980 г. , на Специализирания научен съвет по животновъдство.

Хоби: фотография

Девиз: Прави каквото трябва, да става каквото ще.


 

Светозар Русев ЗЛАТАНОВ; 14.11.1953 г.; адвокат; висше образование; наказателни дела; постижения: Страсбург – военен съд

Хоби: музика, спорт

Девиз: Всичко на този свят е временно.


Светослав Георгиев СТАЙКОВ; 16.02.1966 г., Стара Загора, учител; висше образование търговско право

Хоби: да чете

Девиз: Прави каквото трябва, пък да става каквото ще.


Светослав Димитров Диамандиев; 11.10.1936 г., гр. Полски Тръмбеш; висше образование електротехническо; постижения: изобретател, три авторски свидетелства, орден на труда, директор на ЦНИВД при Съюза на учените в България

Хоби: обществена дейност.

Девиз: Честта е една и неделима


Светослав Ненов СЛАВОВ; 24.06.1949 г., Стара Загора; електроспециалист; висше образование

Хоби: ски

Девиз: Само напред!


svetoslava kiseva_resizedСветослава Христофорова Кисева

Родена на 27 септември 1981 г. в Стара Загора, в се­мейството на Христофор и Пенка Кисеви. Има сестра Лилия и брат Калин. Завършва СОУ „М.Горки”, Строителен техникум в града и УАСГ, специалност геодезия – магистър, в София. Работи във фирма „Ге­опрениз Инженеринг” в града. Участва с ансамбъл „Жар” към читалище „Петър Берон” в турнета до Белгия и Чехословакия. Танцьорка е в АНПТ „Зор­ница” (от 1996). Участва с ансамбъла в концерти в града и страната и в турнета до Чехословакия и Холандия. Наградена е с юбилейна гра­мота.


Св. ИГНАТИЙ СТАРОЗАГОРСКИ

Края нa XV век – 1814

Роден в Стара Загора. Баща му е убит, а майка му и сестрите му са потурчени (1805). Иван (Св. Игнатий) успява да избяга, но на път за Света гора е заловен и принуден да даде обет, че ще стане мюсюлманин. Известно време е послушник в светогорския манастир Григориат. Решава да изкупи греха си като публично се отрече от мохамеданстването. Заминава за Цариград, явява се пред главния кадия, започва да проповядва Христовата вяра и иска да бъде освободен от дадения обет. Осъден е на смърт, измъчван жестоко и обесен в Цариград. Мощите му са откупени и отнесени в Света гора. Канонизиран е за свети български преподобно мъченик. Паметта му се почита на 21 (8) октомври.


СВЕЩЕНОИКОНОМ СТЕФАН ПЕТКОВ

Роден в Стара Загора. Първоначално е учител във взаимното училище при църквата „Св. Димитър“ (1854-1869). Един от първите светски учители в Стара Загора, преподаващи по европейската Бел Ланкастерова взаимноучителна система. Ръкоположен за свещеник (1869)“и като такъв служи 45 години. Последователно е уредник в градските църкви „Св. Димитър“ и „Св.Никола“, архиерейски наместник на Търновския митрополит, протосингел при Старозагорската Митрополия. Не страни и от обществените и революционните дела. Като протосингел при Старозагорската митрополия той подписва писмото-покана от старозагорското гражданство до генералите Гурко и Столетов по-бързо да влязат в Стара Загора (1877).


sevdalin isaev_resizedСевдалин Алипиев Исаев

Роден на 14 април 1966 г. в Завет Разградско в семейст­вото на Мусгафа и Сабрие. Има брат Севдин и Сунай. Завършва ОУ „Св.Кирил и Методий“ в селото, СПТУ по селско стопанство в Завет и ВИЗВМ – специалност ветеринарна медицина в Стара Загора. Работи по професията си в областта на животновъдството.

Танцьор в АНПТ Зорница е от 1988 до 1992 г. и участва в концерт в града, страната и в турне до Естония.

Има съпруга Нехире , дъщеря Айлин и син Айхан


sevdalin sevovСевдалин Иванов Севов

Роден на 21 март 1965 г. в Димитровград, в семейст­вото на Иван и Станка Петрови. Завършва основно образование в града, ТВМ „Ив.П.Павлов” и ВИЗВМ, специалност зооинженер, в Стара Загора. Работи по професията си – мениджър -животновъдство. Тан­цьор е в АНПТ „Зорница” (от 1980). Участва с ансам­бъла в концерти в града и страната и в турнета до Молдова и Украйна. Носител е на два златни медала на Петия републикански фестивал. Има съпруга Нина и дъщеря Светлана.


Сергей Иванов ПЕТРОВ; 05. 11. 1953 г.; инженер-химик и икономист; висше образование;

Хоби: лов, нумизматика.


Сийка Димитрова ПЕТКОВА; 28.10.1950 г., Смолян; висше образование – Стоматологичен факултет на Медицинска академия – София. През 1982 г. придобива специалност по терапевтична стоматология; била е ординатор в детско отделение на РСП в Стара Загора


silvana boneva_resizedСилвана Галинова Бонева

Родена на 29 август 1995 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Галин и Мария Ганеви. Завършва основно об­разование в СОУ „Ив. Вазов”, ПГБХТ „Д.Менделеев”, специалност – химични технологии, и учи в Тра­кийски университет, специалност педагогика, в града. Танцьорка-солистка е в АНПТ „Зорница” (от 2002). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора, стра­ната и чужбина. Наградена е със златен диплом „За високо изпълнителско майсторство в прослава на НЧ „Св. Климент Охридски-1858” – гр. Стара Загора и българските народни традиции у нас и в чужбина”.


Силвана Иванова ЙОРДАНОВА; 15.10.1976 г., Стара Загора; филолог педагог; висше образование; постижения: завършена магистратура по литература и история

Хоби: световна литература, пътуване

Девиз: Няма невъзможни неща.


Силвия Томева Димитрова; 12.04.1944 г., с. Енина; физик; висше образование; преподавател по физика

Хоби: работа с деца

Девиз: Работи със сърце


Симеон Василев МАЙНАЛОВСКИ ; 03. 07. 1941 г., Стара Загора; журналист; висше образование българска филология и журналистика; награди от международни и български журналистически конкурси; работил във в. „Септември“, Радио „Стара Загора“, литературен алманах „Хоризонт“, сп. „Участие“

Хоби: колекции от книги, автоматични писалки, невероятни вещи, книговезство.

Девиз: Колкото повече опознавам хората, толкова повече обиквам кучетата, защото съм невъзможен – на теория, но съществувам на практика.


Симеон Димитров ИГНАТОВ; 25. 08.1962 г., Първомай; поет; висше образование; постижения: „Пътеки към незримото“, „Затворен кръг“, „Ангелска песен“ стихосбирки. Девиз: Понякога си мисля, че мога да спася света и правя опити, но не винаги са успешни.


simeon stefanov_resizedСимеон Желязков Стефанов

Роден на 6 октомври 1986 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Желязко и Диана Желеви. Има брат Стефан. Завършва ОУ „Самара” и Професионална гимназия „Райна Княгиня”, специалност кулинар-готвач и сер­витьор, в града и БСУ, специалност маркетинг, в Бур­гас. Работи в ресторант „Кипарис” и като артист-ба­летист в ДФА „Загоре” в Стара Загора. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1992). Участва с ансамбъла в концерти в града и страната и в турне до Гърция.

*Майка му Диана е певица-солистка-първи глас в ансамбъл „Зорница”.

Симеон е солист в танците – „Кукли”, „Червената шапчица” и „Пи­рински”.


Симеон Иванов Симеонов

Роден на 11 май 1958 г. Завършва средно образование. Работи като шлосер в ИХВП – Стара Загора. Хорист е в мъжката група на АНПТ „Зорница” (1988). Участва с ансамбъла в концерти и турнета в града и страната.

*Симеон е и оркестрант-тъпан.


simona mincheva_resizedСимона Минчева Минчева

Родена на 25 октомври 1999 г. в Стара Загора, в семейството на Минчо и Виктория Минчеви. Има сестри – Юлия и Радост. Завършва V-то ОУ „М.Станев” и учи в СОУ „М.Горки” в града. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 2015). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната.


simone markova_resizedСимоне Евгениева Маркова

Родена на 25 май 1999 г. в Стара Загора, в семейството на Евгений и Галина Маркови. Има сестра Йоана. За­вършва основно образование в СОУ „Железник” и учи в НУМСИ „Хр.Морфова”, специалност пиано и класическо пеене, в града. Танцьорка е в АНПТ „Зор­ница”. Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната.

*Дядо ѝ Недьо е музикант и певец – основател на ор­кестър „Славяни”. Баба ѝ Стоянка е секретар на НЧ „Ив. Терзиева” и певица в битовия хор в село Богомилово, Старозагорско.

Баща ѝ Евгений е акомпанятор-тъпан в ансамбъл „Зорница”, а чичо ѝ Марко – акомпанятор-кавал в ансамбъла. Двамата са музиканти в ор­кестър „Славяни”. Леля ѝ Петя е народна певица, вуйчо ѝ Кънчо – солист в оркестър „Ка­лофер”, а братовчедките ѝ Станимира и Николета – танцьорки в АНПТ „Зорница”.

Симоне е солистка в оркестър „Славяни”.


Слава Станкова Драганова; 04.07.1956 г., Стара Загора; филолог; завършила е ПУ „Паисий Хилендарски“, специалност българска филология.


 Славейка Георгиева ПРОДАНОВА; 27.01.1959 г., Стара Загора; музикален педагог; висше образование


 

Славка Иванова ДРАГИЕВА; 04.04.11943 г., Ямбол; икономист; висше образование – икономика на промишлеността


Славка Иванова ПЕНКОВА-ТАСЕВА; 01.11.1961 г., Стара Загора; юрист; висше образование


Славка Станкова ЙОРДАНОВА, д-р; 08.02.1954 г., Сандански; лекар; висше образование; постижения: има две специалности: детски болести; социална медицина и здравен мениджмънт

Хоби: да работи

Девиз: Може и по-добре.


Славчо Петров НИКОЛОВ; 06.07.1939 г., с. Аспарухово, обл. Монтана; биолог; висше образование СУ „Кл. Охридски“

Хоби: да работи

Девиз: Или напред, или назад – средно положение няма.


Слънчезар ЦАНКОВ; 21.07.1959 г., Стара Загора; спортист бадминтон; многократен европейски, балкански и републикански шампион по бадминтон.

Хоби: литература, спорт, музика


sneja kostadinova_resizedСнежа Миленова Костадинова

Родена на 23 май 1984 г. в Стара Загора, в семейството на Милен и Донка Миневи. Има сестра Катя. Завър­шва IX-то ОУ „В.Ханчев”, ТЕ „Джон Атанасов” и Тра­кийския университет, специалност аграрна иконо­мика, в града. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (1993 – 1996). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната. Наградена е с юбилейна грамота.

*Баба ѝ Стоянка Михова е певица-солистка в ансамбъл „Зорница”, а майка ѝ Донка и сестра ѝ Катя са танцьорки.


Снежана Петкова МЕТОДИЕВА; 04.06.1968 г.; висше образование руска филология, второ висше образование – психология

Девиз: Няма невъзможни неща, има само неподходящи моменти за тяхното осъществяване


Снежана Славова ДЕСКОВА-СТАНИШЕВА; 24. 12. 1938 г, Стара Загора; балерина; завършила е Държавно балетно училище – София; постижения: заслужил артист; работила в Държавна опера Стара Загора примабалерина, читалище „Родина“ Ст. Загора, балетен педагог.


sotir bulevarov_resizedСотир Димитров Булеваров

Роден на 14 март 1983 г. в Сливен, в семейството на Димитър Сотиров Булеваров и Кина Атанасова Кир­чева. Има сестра Ася. Завършва I-во ОУ „Г.Бакалов” и ТМТ „Н.Й.Вапцаров”, специалност МАХВП, в Стара Загора. Работи в частни фирми в града. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1995). Участва с ансамбъла в концерти в Аврен и Неделино. Награден е с юбилейна грамота. Има съпруга София и син Ивайло.


Спас Василев Мъглов

Оркестрант-тъпан и певец-солист в мъжки хор в АНПТ „Зорница”.


Спиридон Георгиев СПИРОВ; 14.05.1962 г., Стара Загора; машинен инженер; висше образование


Стайка Станева ЛАЛЕВА, д-р; 15.03.1958 г., Карнобат, обл. Бургас; зооинженер; висше образование; защитена докторска дисертация през 1996 г., има десетки научни и научно-популярни публикации. Участвала е в международни симпозиуми в Загреб, Струга, Охрид и др.

Хоби: литература, археология


Стана ДИМИТРОВА; 20. 03. 1947 г., с. Светлина, Ямболско; поетеса; завършила е ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност българска филология; има издадени две стихосбирки и един роман; член е на ССПБ. Работила е като учителка, преподавателка в Учителския институт в Стара Загора


Станчо Колев ИВАНОВ; 11.04.1937 г, с. Християново, Старозагорско; висше образование; постижения: з.м.с., вицеолимпийски шампион 60 и -64 г.; вицесветовен шампион 59 и 65 г., бронзов медалист от Световни първенства 58 и 63 г., Европейски шампион 1965 г„ спортист №1 на столетието и почетен гражданин на Стара Загора;

Хоби: лов.

Девиз: Винаги може още малко.


Станимир Димитров БОЯДЖИЕВ; 10. 01. 1962 г., Стара Загора; инженер; висше образование; постижения: дипломи от „Майкрософт“;

Хоби: риболов.


 

Станимир Райков ХРИСТОВ; 27. 06.1960 г., гр. Хасково; висше инженерно образование икономическо образование.

Хоби: риболов.


Станимира Димова Димова; 03.08.1969 г., Чирпан; журналист; висше образование

Хоби: да участва в провокативни обществени събития

Девиз: „Не губи чувство за реалност“ и „Бъди на „Ти“ със съвестта си“.


Станимира Димова ГЕНОВА; 03.08.1969 г.; журналист; висше образование


stanimira nedeva_resizedСтанимира Маркова Недева

Родена на 26 април 1991 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Марко и Николина Маркови. Има сестра Ни­колета. Завършва ОУ „Самара” и СОУ „Железник” в града. Танцьорка е в АНПТ „Зорница”. Участва с ан­самбъла в концерти в Стара Загора, страната и чуж­бина.

*Дядо ѝ Недьо е музикант и певец – основател на ор­кестър „Славяни”. Баба ѝ Стоянка е секретар на НЧ „Ив. Терзиева” в село Богомилово, Старозагорско и певица в битовия хор в селото. Баща ѝ Марко е акомпанятор-кавал в оркестър „Зорница” и в оркестър „Славяни”.

Сестра ѝ Николета е танцьорка в ансамбъл „Зорница”.

Чичо ѝ Евгений е акомпанятор-тъпан в оркестър „Зорница” и в оркес­тър „Славяни”. Леля ѝ Петя е народна певица, а чичо ѝ Кънчо – певец-солист в оркес­тър „Калофер”.

Братовчедка ѝ Симоне е танцьорка в АНПТ „Зорница” и солистка в оркестър „Славяни”.

Станимира е солистка в танците – „Жеравненски”, „Пролетен – жен­ски” и др.


Станислав Видев КОЕВ; 19. 10. 1958 г., Ст. Загора; адвокат; висше образование;

Хоби: лов.


stanislav stanilov_resizedСтанислав Христакиев Станилов

Роден на 2 ноември 1964 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Христаки и Дешка Колеви. Има сестра Койна. Завършва основно образование в село Горно Ботево, Старозагорско, ТЕТ „Г.С.Раковски”, специалност ел. централи, в Стара Загора, ТУ „Ангел Кънчев” в Русе и Академия на МВР в София. Работи като началник смяна в Завода за каучукови уплътнители в село Горно Ботево, в МВР – криминална полиция и като началник на полицейско управление на МВР в Стара Загора. Награден е с два „Почетни знака” и с около 20 други награди на МВР. Танцьор-солист е в АНПТ „Зор­ница”. Участва с ансамбъла в концерти в града и страната и в турнета до СССР, Гърция и Чехословакия. Има съпруга Анета, дъщеря Деница и синове – Симеон и Мартин.

*Майка му Дешка е самодейка в певчески, театрални и други художес­твени състави.

Като войник Станислав е участвал в концерти с ДА „Сливен”.


Станчо Калчев ГЕНОВ; 21.01.1969 г., Чирпан, инженер механично уредостроене; висше образование.

Хоби: лов


 

Станчо Кънчев ЧЕРВЕНКОВ, д-р по химия; проф.; 30.08.1943 г.; висше образование; научно направление: органичен синтез на биологично активни съединения като лекарствени средства в хуманната и ветеринарната медицина. Изследване на връзката между молекулната структура и биологичната активност на химичните съединения. В периода 1996-2001 е председател на Съюза на учените в България, клон Стара Загора.

Хоби: история на изобразителното изкуството

Девиз: Нямам нужда от надежда, за да се реша, нито от успехи, за да постоянствам!


Станко Сваренков ВАНИНОВ; 19.09.1939 г. с. Орешец, обл. Хасковска; ветеринарен лекар; висше образование; научни постижения: научни статии самостоятелно и в съавторство, бил е Председател на „Секция по ветеринарна медицина и животновъдство“ към Съюза на учените, Стара Загора в продължение на два мандата по 4 години; специализирал в Канада /1988 г./; член на Съюза на учените в България и Републиканското дружество по фармакология и токсикология; участвал с доклади лично и като съавтор на международни конгреси в Москва, Будапеща, Прага, Толуза, Гент, Амстердам, Копенхаген и др.; два патента в колектив, едно авторско свидетелство в колектив и една рационализация /също в колектив/; съавтор на учебник за студенти по ветеринарно медицинска фармакология и на ръководство по ветеринарна фармакология с рецептура.

Хоби: фотография

Девиз: Все напред и все нагоре.


СТЕФАН АЗМАНОВ, Ген. майор

1868 -1938

Роден в Стара Загора. Средно образование получава в Петропавловската духовна семинария. Завършва ВНВУ(1887). Следва в Николаевската генералщабна академия в Петербург (1904-1907). Участва в Балканската и Междусъюзническата война (1912-13) и в Първата световна война (1915- 1918). Преподавател във Военното училище и Военната академия, Председател на Съюза на запасните офицери (1927-1934), директор на Военно-историческия фонд. Има многобройни публикации на военно-стратегически теми, пръснати във военните сборници и списания в периода между двете световни войни. Награждаван е с много ордени „За храброст“ и други военни отличия.


Стефан Ангелов БУЗАЛОВ, д-р; 23.06.1960 г., гр. Смолян; лекар, акушер-гинеколог;

висше образование.

Хоби: воден туризъм, водни спортове.

Девиз: Докато живея, боря се.


Стефан Баев СТЕФАНОВ; 23.02.1958 г., Стара Загора; художник; висше образование; постижения: международни пленери в Полша и България; самостоятелни изложби в Стара Загора, Пловдив, Димитровград, Раднево, Добрич и др. Носител на наградата за живопис Стара Загора

Хоби: риболов


Стефан Дечков САРАНЕДЕЛЧЕВ; 03.08.1947 г., Казанлък; юрист; висше юридическо образование „Св. Климент Охридски“; през 1986 г. е победител в организиран конкурс за най-добро арбитражно решение в България. В конкурса участват всички държавни арбитри от страната; носител е на две сребърни и една златна значка на Съюза на юристите в България; има ранг на съдия от Върховния касационен съд


Стефан Любенов КАЦАРОВ; 11.06.1951 г., Етрополе, Софийска област; издател; висше образование; основател на в-к „Наблюдател“ Стара Загора.

Хоби: интересува се от политически и социални проблеми

Девиз: Успехът е едно дълго пътуване, а не крайна цел.


Стефан Маринов СТАНЕВ д-р; 09.01.1943 г., с. Хитрино, Шуменско; машинен инженер; висше образование; научна област: технологии и механизация в говедовъдството; сгради, машини, начини на отглеждане; биогаз; има множество публикации, монографии, книги, 2 патента и 8 внедрени на национално ниво разработки; над 100 внедрени в практиката решения.

Хоби: музика


СТЕФАН МАРКОВ БЕЛЧЕВ

1895-1950

Учи в Търговската гимназия в Свищов, а след това в Школата за запасни офицери в Княжево. Участва в Първата световна война. През 1935 г. поема ръководството на фамилната фирма „Марко Белчев и синове“. Председател на Стопанската камара в Стара Загора (1943). По време на Втората световна война (1943) основава фирма „Белтабак“, която се занимава с износ на тютюни, главно за Чехия, Унгария, Полша, Германия, САЩ, СССР.


Стефан Недев ДЕЛЕВ; 15.06.1953 г., с. Славяново, обл. Хасковска; актьор, режисьор; висше образование НАТФИЗ – Драматичен театър Враца, Пловдив, ДТ „Гео Милев“.

Хоби: техника.

Девиз: Всичко е възможно.


Стефан Николаев МАЗНЕВ; 29. 09. 1955 г., Стара Загора; физик; работи в областта на енергетиката; депутат от 27 избирателен район – Ст. Загора; парламентарна група: ОДС; член на Комисията по енергетика и на Комисията по правата на човека и вероизповеданията;


Стефан Николов ПОПОВ, д-р; 05.06.1960 г., Стара Загора; лекар; висше медицинско образование специалност „Вътрешни болести“ и „Клинична токсикология“.

Хоби: смислен футбол и хубави романи

Девиз: Действай благонамерено, но не очаквай признателност.


Стефан РАДЕВ; 25.02.1957 г.; лекар


Стефан Петров СЛИВКОВ; 14.03.1968 г., Стара Загора; магистър-фармацевт; висше образование; управител на аптека „Вита фарм“.

Хоби: оръжия, стрелба, фотография и др.

Девиз: Направи добро и го хвърли в морето.


Стефан Петров СТРАТИЕВ, дмн; 07.07.1948 г.; висше образование


 

Стефан Стефанов ЧОМПАЛОВ; 26.02.1963 г.; настройчик; средно образование


Stefan Toshev_resizedСТЕФАН ТОШЕВ, Ген. от пехотата

1859-1924

Роден в Стара Загора. Доброволец в българско то опълчение по време на Руско-турската война (1877-1878). Завършва Военното училище в София (1879). Участва в Сръбско-българската война (1885) и в Балканските войни (1912-1913). Главнокомандващ на III-а българска армия по време на Първата световна война (1915-1916). Генерал-губернатор на Македонска област (1918).

Кавалер на военния орден За храброст“-V ст.; орден „Св. Александър“ и народния орден „За военна заслуга“.


Стефка Вълкова Димитрова

Родена на 9 септември 1962 г. в Гълъбово, в семейството на Вълко и Анка Вълкови. Има сестра Катя. Завършва ОУ „П.Хилендарски” и ТЕ „Генерал Вл. Заимов”, специалност ТВЕМС, в града. Работи в ТЕЦ „Марица-Изток-3”.Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (1982 – 1985). Учас­тва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната. Наградена е с грамоти на национални и републикански фестивали. Има съпруг Динко и дъщери – Ралица и Валентина.

*Била е танцьорка в съставите към Дома на културата в Гълъбово и в централата „Марица-Изток”.


Стефка Георгиева ТАНЕВА; 17.09.1949 г., с. Плачковци, Габровско; машинен инженер; висше образование

Хоби: билколечение

Девиз: за другите.


Стефка Любова АТАНАСОВА, д-р; 11. 12.1957 г.; физик; висше образование; постижения: спектрален анализ в близката инфрачервена област и приложението му за анализ на различни селскостопански продукти. Специализация в Япония. Член на International Society of Food Physicists Society for Applied Spectoscopy. Член на Съюза на учените. Самостоятелно и в съавторство има публикации – множество научни статии.


stefka angelova_resizedСтефка Михайлова Ангелова

Родена на 19 август 1974 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Михаил и Виолета Михайлови. Има брат Малин. Завършва СОУ „Ив.Вазов” в града. Работи в сферата на частния бизнес. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 1985). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турне до Естония. Има съпруг Ташо и син Мишо.

*Дядо ѝ Ангел и баба ѝ Стефанка са били танцьори в ансамбъла при ОНС – Стара Загора.

Баща ѝ Михаил Ангелов е бил хореограф на АНПТ „Зорница”, а брат ѝ Малин – танцьор в ансамбъла.


Стефко Бойчев БОЙЧЕВ, 11.09.1960 г., с. Съдиево, общ. Нова Загора; зооинженер, висше образование;

Девиз: Търпението ражда рози.


Стефко Бялков Драганов; 18.09.1958 г., Стара Загора; проектант; строителен инженер


stilian stanchev_resizedСтилиян Иванов Станчев

Роден на 30 декември 1981 г. в Нова Загора, в семейст­вото на Иван и Недка Ганчеви. Има брат Петър. За­вършва основно образование в училище „Хр.Ботев” в Старозагорски минерални бани и ТМТ „Н.Й.Вапцаров” в Стара Загора. Когато танцува в ДФА „Загорче”, учас­тва в турне до Франция. Работи в чужбина. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1996). Участва с ансамбъла в кон­церти в Стара Загора и страната и в турне до Холандия. След това е артист-балетист в частна формация „Тан­цът на вятъра” в Стара Загора. Има съпруга Нелия и син Адреян.


stoil ivanov_resizedСтоил Нейков Иванов

Роден на 22 юни 1958 г. в с. Ботево, Ямболско, в семейст­вото на Нейко и Йовка Нейкови. Има сестра Койна и брат Иван. Завършва основно образование в Стара За­гора и Средно музикално училище „Филип Кутев”, специалност кавал, в Котел. Артист-оркестрант е в Дър­жавен ансамбъл „Филип Кутев” и в Ансамбъл за на­родни песни и танци към Българското радио и телеви­зия, в София и в АНПТ „Загоре” в Стара Загора. Акомпанятор-кавал е в оркестър „Зорница” в града (от 1980). Участва с ансамбъла в кон­церти в града и страната, и в турнета до – СССР, Унгария, Чехослова­кия и Франция. Има съпруга Румяна, дъщеря Ивелина и син Антон.

*Съпругата му Румяна е народна певица в ансамбъл „Загоре” към ОНС – Стара Загора.


Стойко Колев ИВАНОВ; 16.06.1966 г., Стара Загора; икономист; висше образование;

Хоби: футбол.


Стойко Неделчев СТОЙКОВ; 25.06.1965 г.; професионален футболист; средно специално образование; постижения: шампион по футбол на България през 1986 г., капитан на ФК „Берое“ .

Хоби: Спортни предавания, екскурзии

Девиз: Прави каквото трябва, пък да става каквото ще.


Стойчо Гичев СТОЙЧЕВ; 15.10.1921 г.; журналист; висше образование; автор на над 20 документални книги и филми на социално-патриотична тема; работил е като журналист и офицер

Хоби: да работи

Девиз: Работи, за да живееш.


Стойчо Петров БИНЕВ, д-р; 20.09.1923 г. с. Л. махала, Новозагорско; лекар; висше образование; постижения: години наред е завеждал Детско отделение в Окръжна болница Стара Загора; работил е и като участъков лекар.

Хоби: Четене на романи, хорово пеене.


Стойчо Танев Димов, проф.д-р; 08.10.1934 г.; агроном мелиоратор; висше образование; научна област: защитена докторска дисертация; има множество научни и научно-популярни статии; автор на инсталации за браздово напояване (КГН-80); съавтор на книги със земеделска тематика и голям брой технологии за отглеждане на земеделски култури; от 1981 до 1996 г. е Директор на опитни станции по поливно земеделие в гр. Стара Загора

Хоби: Да помага на по-слабите

Девиз: Прави каквото трябва, да става каквото ще.


stoicho tenev_resizedСтойчо Тенчев Тенев

Роден на 27 август 1982 г. в Стара Загора, в семейството на Тенчо и Керка Теневи. Има брат Тодор. Завършва III-то ОУ „К.Ганчев”, ТМТ „Н.Й.Вапцаров” в града и Технически университет, специалност хидравлична и пневматична техника, в Габрово. Работи по професията си в Трявна, Габрово и Стара Загора. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (1998 – 2001). Участва с ансамбъла в концерти в града и страната и в турне до Сърбия.


stoian boshnakov_resizedСтоян Весков Бошнаков

Роден на 14 септември 1988 г. в Харманли, в семейството на Веско и Ангелина Бошнакови. Има брат Велин. Завършва I-во ОУ „Г.Бакалов”, ПГМТ „Н.Й.Вапцаров”, специалност металорежещи машини с ЦПУ, в Стара Загора и Минно-геоложки университет в София. Работи по професията си. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1997). Участва с ансамбъла в концерти в града и стра­ната. Награден е с грамота. Има съпруга Виктория.

*Баба му Руска е певица и хоротропка, ръководител на самодеен ко­лектив в село Дряново, Хасковско.

Стоян е солист на танца „Червената шапчица” в ролята на Ловеца.


Стоян Генчев СТОЯНОВ; 10.06.1964 г., гр. Николаево; лекар – акушер-гинеколог; висше образование

Хоби и девиз: работата


stoian ianakiev_resizedСтоян Георгиев Янакиев

Роден на 16 ноември 1982 г. в София, в семейството на Георги и Росица Янакиеви. Има сестра Даниела. За­вършва V-то ОУ „М.Станев” и СОУ „Ив.Вазов” в Стара Загора и ПУ „Паисий Хилендарски”, специалност български и руски език, в Пловдив. Работи в ЕТ „Чис­тота перфект” в Стара Загора. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (1999 – 2000). Участва с ансамбъла в кон­церти в Стара Загора и страната.


Стоян Георгиев СТОЯНОВ; 18.09.1974 г., Ямбол; икономист – мениджмънт; висше образование

Девиз: Кръгом и пак напред.


Стоян Димитров ДИМИТРОВ; 24.08.1944 г., с. Малка Верея, обл. Ст. Загора; зооинженер; висше образование; научна област: животновъдство

Хоби: работа.

Девиз: Трудолюбие.


Стоян Иванов СТОЯНОВ; 30.06.1947 г., с. Лозен, Старозагорско; учител; висше икономическо образование

Хоби: туризъм, изкуство

Девиз: Все напред и все нагоре.


Стоян Никифоров ГЕОРГИЕВ; 04.03.1956 г., търговец; средно-специално образование

Хоби: радиолюбител.

Девиз: Човек винаги може още.


Стоян Стойчев ВИТАНОВ, д-р; 19.03.1942 г.; ветеринарен лекар; висше образование; научна област: цитология, хистология и ембриология. Структура и ултраструктура на мъжка полова система. Ултраструктурна патология. Вродени аномалии.


Стоян Стратиев СТОЯНОВ; 07.01.1965 г., Стара Загора; журналист; висше образование ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, българска филология; постижения: награди на клуб „Отворено общество“, журналист на годината 1996 г. в раздел „Телевизия“.

Хоби: риболов

Девиз: Помни, че си смъртен.


Стоянка Александрова МОЛЛОВА-ГАРИЛОВА; 18.11.1947 г., Чирпан; лекар; висше образование; била е зам. кмет, директор на поликлиника, директор на РЗОК Стара Загора.

Хоби: плетиво; да танцува

Девиз: За да мога, трябва да искам.


Стоянка Енева Георгиева, проф. д-р; 05.01.1940 г.; агроном; висше образование; научна област: работи в областта на хидромелиорациите и почвознанието. Има множество научни публикации

Хоби: отглеждане на екзотични зеленчуци

Девиз: Нищо не е толкова черно и толкова бяло, колкото изглежда от пръв поглед.


stoianka dimitrova_resizedСтоянка Илиева Димитрова

Родена на 18 септември 1996 г. в Стара Загора, в се­мейството на Илия и Марина Димитрови. Има сестра Кристина. Завършва СОУ „В.Левски” и ПГВМ „Ив.П.Павлов”, специалност контрол по качеството на храните и напитките, в града. Учи в УХТ, специалност инженер-технолог, в Пловдив. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 2008). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната.

*Баба ѝ Стоянка е била читалищен настоятел и певица-солистка в ан­самбъл „Зорница”.


stoianka ismilcheva_resizedСтоянка Колева Колева-Исмилчева

Родена -15.11.1967 в град Стара Загора в семейството на Мария Колева Колева и Кольо Стоянов Колев. Има сестра – Добринка Колева Йорданова. Завършва ос­новно образование в ОУ „Христо Ботев“ с. Горно Бо­тево. Средно образование- ТВМ „Иван Петрович Пав­лов“ гр. Стара Загора. Висше образование- ВМИ „Иван Петрович Павлов“ гр, Пловдив. Работи като лекар по дентална медицина в град Стара Загора.

Танцьор в АНПТ „Зорница” за периода 1982-1988 г. Републикански фестивал в Плевен. Турне в Чехословакия.

Съпруг -Вилиан Абленов Исмилчев. Син -Александър Вилианов Колев


 

Стоянка Костадинова ХАДЖИЙСКА; 16. 11.1952 г., с. Червенаково, Сливенско; управление на културата и финанси; висше образование

Хоби: земеделие.

Девиз: Аз искам.