Тайните на Теотиуакан – градът, „където боговете са сътворени“

Теотиуакан се намира в Мексико. В най-точен превод, името на града значи „Където боговете са сътворени“ или „Място на боговете“. Градът бил многолюден, културно-икономически и култово-религиозен център. Основан е около I век пр.н.е. от неизвестни племена, но учените не са категорични.

[ad id=“225664″]

Не се знае кои са основателите на града, но се споменава ранното име „Толан“ за населено място, където днес е Теотиуакан, по времето на „златната епоха“ преди ацтеките. Някои археолози твърдят, че толан не е име на град а термин. На езика на толтеките толан, тулан, тоулан, означавало колония.

Обособяването на „квартали“ на много културни групи е станало причина за хипотезата, че градът е бил космополитен център. Зенитът на културата е през V до VII век, когато населението на града е било 200 – 250 хиляди души, правейки го най-големия град на тогавашна Америка.

Влияниението на Теотиуакан се чувства из целия район на Централна Америка, макар градът да не е директно свързан с империя или определена култура. По неизвестни причини градът е напуснат и става необитаем през IX век. 3 века по-късно е „преоткрит“ от ацтеките, които използват храмовия комплекс за култови ритуали.

[ad id=“263680″]

Днес градът е частично разкопан, като са разкрити пирамидите, по-големите тераси и храмови обекти. Огромната площ на комплекса е предизвикателство за археолозите, които проучват комплекса почти без прекъсване от експедицията на Леополдо Батрес през 1905 г. до днес.

Близостта със столицата на Мексико го прави популярно туристическо направление за всеки посетител на Мексико сити, с интерес към древната история.

източник: Blitz

(Visited 2 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!