За тайнството на Погачата с петолистна роза от мъдрите хора в Старозагорските бани

И както навсякъде в малките населени места на Родината ни, стожерът на българщината са народните читалища и техните будни и дейни членове.

Село Старозагорски бани е с малко позагубена слава за огромно съжаление

Кое старозагорско село се е казвало Сулицки бани, обявено с царски указ?

не само на жителите му, на старозагорци от областния град, но и на всички от близо и далеч, които са получавали облекчение на болките си от лековитата минерална вода, бликаща от недрата на земята тук от хилядолетия.

Старозагорските бани – история, мистика и вълшебна природа

Курортът бавно възвръща популярността си като балнео дестинация благодарение и на тези негови жители, които всяка година събират фолклорни състави от цяла България, а вече и чужденци, за Националния тракийски фолклорен събор “Богородична стъпка”, кръстен на едноименния скален феномен край селището.

Разходка до местността „Богородична стъпка”- (галерия)

Заради пандемията и опасността от заразяване с covid-19, тази година събор нямаше, но нали не мислите, че читалищните дейци и всички желаещи не отбелязаха празника?

Председателката на НЧ „Христо Ботев-1952“ Марго Малинова разказа за ЗАРАТА, че на 28 август за пореден път Кметството на селото и читалището са организирали Събора за местните жители, с който са почетени традициите, свързани с Голяма Богородица и завършване на вършитбата, така както са го правили нашите прадеди – с богата трапеза, песни и хора. А възрастните са си спомняли как е протичал празникът в края на август след приключване на тежката земеделска работа. Изкачили се и до Богородична стъпка за преклонение на Успение Богородично, където са се почерпили и раздали храна за здраве на много хора, зачели празника.

Две скални Богородици помагат на вярващите

Традиционно за празника е и приготвянето на Погача с петолистна роза, а значението ѝ обяснява Марго Малинова така: Петолистната роза върху хляба е кодирала петте радостни, петте скръбни и петте славни тайнства в живота на Дева Мария(Богородица).
Петолистната роза е символ на петте качества, които човек трябва да изработи в себе си: Любов, Мъдрост, Истина, Правда и Добродетел.

(Visited 25 times, 1 visits today)

image0 (9K)