Тайфуни с нежни имена: Димана се казва Димитричка, Кичка се прекръстила на Кей Би

Естрадните легенди Силвия Кацарова и Камелия Тодорова са сменили най-много имена по време на кариерите си, пише „Телеграф“.

„Навремето, когато се роди бебе, събирали орисници – стари и мъдри жени. Всяка дава послание към вселената и кодирана на практика съдбата на това бебе. Една ме е кръстила Седае, което означава зов, друга ме нарекла Силвер – така се обръщаше майка ми към мен. В консерваторията ми казваха Санди. Силвия станах при смяната на имената при възродителния процес“, разказа Силвия Кацарова от LZ.

Когато бяга от България през 1983 година Камелия Тодорова е записана в италианския си паспорт като Лилия Маранни. Преди да се омъжи за мениджъра Майкъл Кунстман Камелия Тодорова има още един брак и в един от филмите е представена като Камелия Оливер – по фамилията на тогавашния й съпруг.

В Германия Кичка Бодурова пробива като Кита Борова, а десетина години по-късно. през 90-те. когато се мести в Америка се подвизава като Кей Би. Почти никой от почитателите й обаче не знае, че първото име с което я наричат всъщност е Красимира. Почти веднага след раждането й то е сменено след скандал с една от бабите. Бъдещата певица е наречена от родителите си на баба си Кица, която трябвало да я отглежда. „Аз Красимира няма да гледам. Ако ще се казва така си я гледайте вие“, изрепчила се наперената баба. Така майката и бащата на изпълнителката угодили на възрастната жена.

Детелина е името, което майката на Мая Нешкова планирала да даде на бъдещата музикална звезда. Любимката на няколко поколения обаче дошла с името си и родителите променили решението. Така изпълнителката на евъргрийна „Честит рожден ден“ на първи май има двоен празник, тъй като тогава отбелязва и именния си ден. На същата дата певицата сключва граждански брак с композитора Кирил Икономов.

Финалистката от „Гласът на България“, която се превърна в сензация с групата си „Керана и космонавтите“, всъщност се казва Юлия Йорданова. Керана се е казвала нейната прабаба. Юлия избрала това име, за да се съхрани от известността и това, което идва покрай нея. Керана е женският вариант на името Кирил, което означава господар.

Връзка с космоса има вече актрисата Елен Колева. Като енергитик тя ще се подвизава с името Елена Калева. Елена всъщност е рожденото й име , но когато започнала да пробива в родния шоубизнес махнала последната буква, за да бъде по-запомнящо се.

Другата известна дама в светските среди пък носи името на българския цар Ивайло. Първоначално родителите на най-известния мъж в женски дрехи у нас Елза Парини мислили да го кръстят Радослав, но брат му бил впечатлен от историята на царя свинар, за когото учили по история и настоял брат му да се казва Ивайло. В зората на демокрацията през далечната 1996 година се ражда и псевдонимът му Елза Парини, който произлиза от Лъвицата Елза.

Фолк певицата Димана не харесва рожденото си име Димитричка. Дълго време обмисля да го смени с псевдонима, но и до днес в личните си документи е записана като Димитричка.

С конкурс е избрано и името на още една пайнерка. Докато беше в конкурентната музикална компания „Ара“ Ваня Стоянова от ямболското село Бояново се подвизаваше като Ванеса, което бе запазено име на продуцентите. При преминаване в димитровградския гигант тя вече е Малката.

Ослепителната Емануела идва на бял свят с името Емилия.

 


image0 (9K)