Теменужка Петкова: На 19 август ще станат ясни кандидати за АЕЦ „Белене“

Срокът за подаване на заявление на всички компании, които биха желали да реализират АЕЦ „Белене“, е 19 август. „От страна на „Росатом“ е потвърдено желанието за участие в реализацията на проекта АЕЦ „Белене“, но, разбира се, очакваме крайната дата – 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект“. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова в сутрешния блок на БНТ.

Теменужка Петкова не смята, че би имало реакция от страна на Европейската комисия, ако „Росатом“ спечели проекта. „За нас е важно да успеем да реализираме нашата идея за осъществяване на проекта АЕЦ „Белене“, защото той ще бъде необходим и от гледна точка на енергийната сигурност на страната в следващите години“, каза Теменужка Петкова в предаването.

Тя коментира и държавното посещение в Туркменистан, на което е била обсъдена възможността за внос на газ от каспийската държава. „Туркменистан е четвърта в света по запаси на природен газ. Това е Каспийският регион, на който ние изключително много разчитаме, за да реализираме своите приоритети за диверсификация“, посочи Петкова.


image0 (9K)