Терзиев с отчет: Пет пъти повече сигнали за паднали дървета отколкото за година

Терзиев с отчет: Пет пъти повече сигнали за паднали дървета отколкото за година

„И тази събота и неделя над 30 екипа на Столичната община и сметопочистващите фирми работиха без прекъсване, за да разчистят пораженията във всички квартали на града след интензивния снеговалеж. От 26 ноември до 3 декември в Хан Богров са извозени и депонирани 758 тона клони и дървен материал. По време на интензивните снеговалежи, за три дни бяха получени близо пет пъти повече сигнали за паднали клони и дървета, отколкото за цялата минала година“, това написа кметът на София Васил Терзиев във Facebook профила си, давайки отчет за третата си седмица като градоначалник.

По думите му централната градска част, основните транспортни коридори и трасета на градския транспорт са почистени. Забавяне има в район „Илинден“. Приключва работата и в парковете в София. „Южен парк“ 3 и „Борисовата градина“ са обезопасени, извозването на клони там ще продължи и в следващите дни.

Ето останалата част от отчета на Васил Терзиев и екипа му:

Започна дългоочакваното разширение на третата линия на метрото. Новата отсечка ще минава през кв. „Слатина“ и ще стига до „Цариградско шосе“. С нея се очаква трафикът да бъде намален с около 8 800 автомобила дневно, а качеството на въздуха в района да се подобри значително.

На 28-и бях гост на награждаването на победителите от Националната стипендиантска програма „За жените в науката“, за да връча една от стипендиите на д-р Росица Паунова от Медицинския университет в Пловдив.

Назначих временно изпълняващ длъжността директор на общинското предприятие „Столично предприятие за третиране на отпадъци“ (СПТО). Николай Савов поема управлението, след като миналата седмица се разделихме с досегашния директор поради установени недобри управленски методи и практики.

Уличното осветление в София беше тема на срещата ми в сряда (29.11.) със Столичния инспекторат, представители на Дирекците „Аварийна помощ и превенция“, „Транспорт“ и изпълнителния директор на „Улично осветление“. Възложих им да направят справка за всички неработещи лампи и да съставят план за действие за по-добро осветление в София. Обсъдихме как да подобрим и системата за подаване и реагиране на сигнали за неработещи улични лампи.

Същия ден заместник-кметът в направление „Зелена система, екология и земеползване“ свика среща с временно изпълняващия длъжността директор на „Екоравновесие“, депутати, общински съветници,непревителствени организации, представители на БАБХ. Поводът – сигнали от граждани и репортажи за лошите условия за бестопанствените животни в общинската клиника и в един от приютите. Предстои посещение в клиниката и приютите и анализ на дейността на общинското предприятие.

На 30 ноември представих пред Столичния общински съвет екипа от новите заместник-кметове на Столичната община и номинациите за останалите, на които им предстои да бъдат назначени. Представих и отчет за дейността на екипите на Столичната община и фирмите, ангажирани с почистването на София след снеговалежа.

По-късно същия ден бях гост на четвъртото издание на наградите за позитивна промяна и добротворчество – „Агент на промяната“ 2023.

На 1 декември денят ми започна с още една церемония – откриването на конгреса на Европейската федерация по гимнастика, на което София беше домакин.

От петък влезе в сила нискоемисионната зона в т.нар. малък ринг на София, която забранява на автомобили от категориите M1 и N1 да преминават през него до 29 февруари 2024 г.

В петък поисках от всички фирми, които участват в почистването на града от клони и дървета, всекидневно да изготвят и предават доклади какво е свършено във всеки един район на столицата. Ден по-късно се срещнах с дирекорите на „Аварийна помощ и превенция“ и Столичния инспекторат, за да ме информират за графика на почистване на клоните от улиците на града и сроковете на изпълнението му.

Вечерта на 1 декември спазих традицията и запалих светлините на коледното дърво, което тази година е на различно място – новото пешеходно пространство в столицата — площад „Св. Александър Невски“. През целия декември площадът от ул. „Г. С. Раковски“ около храмовете „Света София“ и „Св. Александър Невски“ ще заживее с празнични концерти, украса и различни активности за гражданите и гостите на града.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)