Териториалните планове са пълни с въздух

Териториалните планове са пълни с въздух

Какво следва след подписаното споразумение с енергетиците днес?

„Не знам дали процедура по изтегляне на териториалните планове, които просто са представени в Брюксел. Ако те останат в този си вид, това ще бъде жалко и трагично. Плановете са пълни с въздух. Докато ги четях, получих усещането, че се крие нещо и ако човек започне да чете между редовете – започва да става страшно“, каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите му информацията в териториалните планове е обща – къде колко работещи има и колко работещи няма да има след прехода.

„Писал ги е човек, който въобще не е в темата. Това го правим, за да вземем едни пари, като в същото време не сме сметнали, че за да ги вземем тези пари – колко ще загубим. Това, което ще загубим, не се измерва само в пари. Социалният аспект е трудно да бъде измерен в пари – колко хора ще загубят работата си, колко хора ще се изнесат от България, защото няма да има какво да правят“, допълни Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него 36-те заплати накуп е балон: „Първо говореха за 36 заплати, които означавали 150 000 лв., няма такива заплати. Дори 2 000 лв. чисто да са – пак не прави 150 000 лв., заради това ми прилича на балон. Няма как тези 150 000 лв. да се дадат на всички на калпак. Това е популизъм, хората не се хванаха на въдицата.“

Кремен Георгиев подчерта, че бизнесът може да затвори мощностите.

„Не мисля, че американските централи, които не са държавни, след като им е изтекъл договорът ще продължат да работят. След като започнем да си внасяме тока – тогава ще стане скъп. Няма да имаме избор и ще внасяме какъвто и да е ток, на каквато и да е цена. Казва се, че няма да затваряме централите до 2038 година, но има думата „обаче“, което означава, че ще ги затворят“, добави председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Той е на мнение, че трансформацията е можела да започне преди 5 години. И припомни, че 40% от електроенергията ни е осигурена от „Мариците“.

Попитан дали някой се опитва да „загроби“ енергетиката ни, той отговори: „Така звучат нещата, само не ме питайте кой – няма как да отговоря. И ако Денков подаде оставка какво ще се промени? Ще дойде друг на негово място.“
 

https://www.dnes.bg/

(Visited 30 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)