ТЕЦ „Марица Изток 2“ заработи с половината от капацитета си

ТЕЦ "Марица Изток 2" заработи с половината от капацитета си

Снимка: Bloomberg LP

Още един блок на ТЕЦ „Марица Изток 2“ влиза в паралел с енергийната система, става ясно от справка в сайта на държавната централа. Така централата вече работи с половината от капацитета си – 870 мегавата. Работещите пет блока обаче не са натоварени на пълна мощност.

От Българския енергиен холдинг (БЕХ) съобщиха преди ден, че останалите три блока в централата са в планов ремонт. В летен планов ремонт са и някои от мощностите на другите централи в Маришкия басейн.

Още по темата

Справка в сайта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показва, че в последните дни потреблението намалява и товарът на системата е под 5000 мегавата в най-натоварените часове. Пикът беше на 2 август, когато в 14 часа товарът достигна рекордните за последните години 5226 мегавата.

Потреблението се покрива основно от двата работещи на пълна мощност реактора на АЕЦ „Козлодуй“, които осигуряват почти 37% от товара, както и от кондензационните централи (38%) и водните централи на НЕК. Към 18 часа на 9 август тези централи осигуряваха към 90% от товара на енергийната система. В този момент износът възлизаше на 1000 мегавата, показаха още оперативните данни на ЕСО.

От БЕХ съобщиха още, че ТЕЦ „Марица Изток 2“ се готви да продаде енергия в дългосрочни ангажименти и днес (10 август) на борсата се предлагат два пакета за следващите две седмици и един за септември месец.

Цената на енергийната борса в сегмента „Ден напред“ с доставка 10 август достигна 265 лева за мегаватчас във вчерашната търговия. В последните дни на енергийната борса цените са едни от най-високите за Европа. Затова и по-късно днес работодателските организации ще се срещнат със служебния премиер Стефан Янев.

Преди дни от АОБР се оплакаха, че заради високата цена на електроенергията производствени мощности се затварят. Скъпата електроенергия прави неконкурентоспособна продукцията на енергийно интензивните производство, особено на фона на 50% по-ниските цени в Германия, която е основният пазар на българската тежка индустрия.

Според представители на индустрията основната причина за високата цена на електроенергията на енергийната борса е изкуствено създаден дефицит. Като решение на проблема те предложиха натоварването на ТЕЦ „Марица Изток 2“ на пълна мощност, както и временно ограничаване на износа на електроенергия.

Доскоро държавната централа работеше с ограничен товар заради високата цена на квотите за въглеродни емисии, но сега ценовите равнища на Българската независима енергийна борса са устойчиво високи и ТЕЦ „Марица Изток 2“ може да работи на печалба и за свободния пазар. Заради пожарите в Гърция износът почти покрива максималния капацитет на мрежата.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)